Orlando Bloom

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Orlando Bloom

Orlando Bloom je rođen 13. januara 1977. u Cantebury-u, Kent, Engleska. Majka Sonia(ili Sheila) predaje jezike, a otac Harry je radio s Nelsonom Mandelom u Južnoj Africi-umro je kad su Orlandu bile 4 godine. Tek se kasnije doznalo da je Orlandov biološki otac zapravo porodični prijatelj Colin Stone. Orlando ima i stariju sestru Samanthu.

S 16 godina se seli u London gdje se pridružio pozorištu "National Youth Theatre". Dobio je i stipendiju za "British American Drama Academy". Prvi put se pojavio na televiziji 1997. u filmu "Divlji" (u originalu "Wilde"). Bio je primljen u londonsku "Guildhall School of Music and Drama" gdje je nastupao u mnogobrojnim pozorišnim predstavama. Na tv-ekranu se ponovno javlja 2000. god. u seriji "Midsommer murders" kao Peter Drinkwater u epizodi "The Judgement day".

Dva dana prije diplome na Guildhallu, Orlando je dobio ulogu Legolasa Greenleafa u trilogiji "Gospodar prstenova" ("The Lord of the Rings"). Idućih 18 mjeseci je proveo na Novom Zelandu snimajući scene za sva 3 filma odjednom. Ulogom plavokosog vilenjaka Legolasa je osvojio srca brojnih obožavatelja, a naročito obožavateljica, širom svijeta. Za tu ulogu je morao naporno trenirati s lukom i strijelom, jahanje i mačevanje.

Nakon "Gospodara", prihvatio je manju ulogu Todda Blackburna u filmu Ridleya Scotta "Pad crnog jastreba" ("Black Hawk Down") gdje je glumio s Joshom Harnettom. U 2002. god se našao na filmskom platnu kao Joe Byrne iz "Kellyeve bande" ("Ned Kelly"). Uslijedila je britanska komedija "The Calcium Kid" gdje glumi mljekara Jimmya koji je dobio priliku tačmičiti se za svjetsku boksačku titulu. Još jedan zapaženiji nastup ostvario je u filmu Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera" ("Pirates of The Caribbean: The curse of the Black Pearl") gdje je glumio uz svog idola Johnnya Deppa. "Pirati" su bili ljetni hit popevši se na vrh box-officea i definitivno zbacivši Orlandovu anonimnost s palube. Nedugo nakon toga, odigrao je ulogu princa Parisa u "Troji" ("Troy") koji se ludo zaljubjuje u lijepu Helenu i otima je ne razmišljajuci o posljedicama. Osim toga, snimio je i film "Haeven" čija je svjetska premijera odrzana nedavno u Americi. Snima i filmove "Kingdom of Heaven" i "Elizabethtown".Započelo je i snimanje "Pirata s Kariba 2" i "Pirata s Kariba 3" u kojem uz Orlanda, kao i u prvom djelu, glume Johnny Depp i Keira Knightley.

U slobodno vrijeme, Orlando se bavi ekstremnim sportovima kao što su bungee jumping, sky diving, paragliding, snowboard i surfanje. Zbog njegove avanturističke prirode desi mu se tu i tamo koja nezgoda: "Slomio sam kičmu, rebra, nos, obje noge, ruku, zapešće, prst na nozi i glavu tri puta"-kaže Orlando.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • Pirates of the Caribbean 3 (2007) – Will Turner
  • Pirates of the Caribbean 2: Dead Man's Chest (2006) – Will Turner
  • Love and Other Disasters (2006) – Hollywood Paolo
  • Elizabethtown (2005) – Drew Baylor
  • Kingdom of Heaven (2005) – Balian
  • Haven (2004) – Shy (also co-producer)
  • Troy (2004) – Paris
  • The Calcium Kid (2004) – Jimmy Connelly
  • Gospodar prstenova: Povratak kralja(2003) – Legolas Greenleaf
  • Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003) – Will Turner
  • Ned Kelly (2003) – Joe Byrne
  • Gospodar prstenova: Dvije kule(2002) – Legolas Greenleaf
  • Black Hawk Down (2001) – PFC. Todd Blackburn
  • Gospodar prstenova: Prstenova družina(2001) – Legolas Greenleaf
  • Midsomer Murders: Judgement Day (2000) – Peter Drinkwater
  • Wilde (1997) – Rentboy

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: