Paul Verlaine

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Paul Verlaine
Example alt text
francuski pjesnik
Rođenje 30. mart 1844.
Metz, Francuska
Smrt 18. januar 1896.
Pariz, Francuska

Paul Verlaine, (Metz, 30. mart 1844. - Pariz, 18. januar 1896.), francuski pjesnik

U početku je pripadao parnasovskoj školi. Zbog Arthura Rimbauda napušta porodicu i odlazi u pustolovnu skitnju po Belgiji i Engleskoj. U Bruxellesu je pripit pucao u Rimbauda, zbog čega je osuđen na dvije godine tamnice. Nakon zatvora predaje u Engleskoj i kod isusovaca u Rethelu, ali i dalje ima seksualne poremećaje. Razoren između braka i seksualnosti vraća se religiji. Iz zatvora objavljuje zbirku pjesama "Romanse bez riječi" i piše zbirku "Razboritost" koja izlazi 1881. i stihove koji kasnije ulaze u zbirke "Mudrost" i "Paralelno". Godine 1874. nastanio se u Parizu, gdje je štampao poemu "Pjesničko umijeće", koju pjesnička generacija osamdesetih godina prihvaća kao manifest simbolizma, a Verlaine je postao predvodnik novog pravca. Svoja opscena djela štampao je krišom pod pseudonimom Pablo de Herlagnez. Bio je zatvoren zbog zlostavljanja majke. Bolovao je od artritisa. Nije razlikovao stvarnost od mašte, uzimao je opijum i hašiš. Živio je tzv. boemskim životom.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: