Prstenova družina

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Info
Ovo je glavno značenje pojma Prstenova družina. Za druga značenja, pogledajte Prstenova družina (čvor).

Prstenova družina pojam je iz knjige Gospodar prstenova J.R.R.Tolkiena i označava grupu likova koji su nakon sastanka rasa kod vilenjaka Elronda u Rivendellu odlučili pomoći hobitu Frodu Bagginsu da uništi Jedinstveni Prsten. Ostali članovi Prstenove družine su hobiti Sam Gamgee, Meriadoc Brandybuck (Merry) i Peregrin Took (Pippin), čarobnjak Gandalf, ljudi Aragorn i Boromir, vilenjak Legolas Greenleaf i patuljak Gimli. Jedini član kojeg je družina izgubila tokom svog putovanja u zemlju Mordor je Boromir koji je poginuo u napadu orka kod Parth Galena. Družina se nakon toga razdvojila pa su Frodo i Sam otišli u Mordor, dok je ostatak družine učestvovao u bitkama rata za prsten.