Peregrin Took

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Peregrin Took je lik iz trilogije Gospodar prstenova. On je bio Hobit, rođen u Trećem Dobu Sunca. Bio je blizak Frodov prijatelj. Krenuo je sa njim na opasno putovanje na kome je trebalo odnijeti Prsten u Rivendal. U Rivendalu je izabran za člana Družine prstena. Nakon što je Gandalf pao u Moriji, nakon raspada družine njega i Merriadoca su zarobili Orci koji su služili Sarumana. Na sreću, uspjeli su da pobjegnu u Fangorn. Tamo su nagovorili Ente da krenu na Izengard. Posle pada Izengarda, Peregrin je sa vaskrslim Gandalfom odjahao u Minas Tirit. Tamo je postao Čuvar citadele u službi Lorda Denetora. Borio se i u poslednjoj bici pred Crnom kapijom sa Aragornom i tamo je ubio jednog Trola. Aragorn ga je oslobodio dužnosti i otišao je u Okrug.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]