Karantir

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Karantir je imaginarni lik iz knjige Silmarilion. On je sin Feanora. Rođen je u Amanu, za vrijeme Godina drveća. Nakon što je Melkor ukrao Silmarile zajedno sa ocem i braćom zakleo se da će goniti Melkora i svakoga drugog ko se usudi da zadrži Silmarile do kraja svijeta. Pošao je u Srednju zemlju i učestvovao je u Rodoubijanju u Alvakvondeu. Kada je došao u Srednju zemlju, doselio se se u Istočni Belerijand. Tamo je osnovao kraljevstvo u zemlji istočno od rijeke Gelion, i ta zemlja je nazvana Tar Karantir, u prevodu ’’zemlja Karantirova’’. Karantir je preživio Bitku Iznenadnog Plamena (Dagor Bragolah) i Bitku Nebrojenih Suza (Nirnait Arnoidiad), iako je njegovo kraljevstvo uništeno posle Bitke Nebrojenih Suza. Učestvovao je u Rodoubijanju kod Dorijata. Tu su sinovi Feanorovi pobijedili, ali su Karantir i njegova braća Kelegorm i Kurufin poginuli.


 
Finve
 
Míriel
 
Mahtan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fëanor
 
 
 
Nerdanela
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maidros
 
 
Kelegorm
 
 
Kurufin
 
 
Amras
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maglor
 
Karantir
 
 
Amrod
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kelebrimbor