Razgovor:Antibošnjaštvo

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Postvanje: Koliko je meni poznato da naziv "Balije" potjece od jedne politicke organizacije iz Albanije. Ja sam pronasao ovaj link i mislim da se radi o toj organiziaciji...

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8

Prebačeno iz članka[uredi izvor]

Da li ovo stvarno pripada u jednu encikoplediju? --AnToni(R) 16:59, 25 novembar 2017 (CET) [odgovori]

Primjeri iz nedavne historije[uredi izvor]

  • Maj 2001: 5. maja stotine Srba blokiralo je ceremoniju postavljanja kamena temeljca za rekonstrukciju džamije u Trebinju, uzvikujući nacionalističke slogane i pjevajući “Ubij Turke”. Međunarodni zvaničnik, Daniel Ruiz, povrijeđen je kada su ga demonstranti pribili uz zid i istukli ga. Dva dana kasnije, na ceremoniji označavanja početka rekonstrukcije džamije Ferhadije u Banjoj Luci, hiljade srpskih nacionalista izašlo je na ulice i gađalo bošnjačke učesnike bombama gasa suzavca, kamenjem i jajima. Demonstranti su tukli posjetioce a zatim im oteli i zapalili serdžade. Oni su također upali u Islamski centar, skidajući i spaljujući zastavu Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, zamjenjujući je zastavom Republike Srpske. Jedan od Bošnjaka posjetioca preminuo je u bolnici poslije tri sedmice zbog povreda koje je zadobio u nemirima.
  • Mart 2004: Tokom velikih demonstracija, kao odgovor na tadašnje nemire na Kosovu, srbijanski demonstranti su se "osvetili za rušenje srpskih crkava i manastira", spaljujući do temelja Islam-aginu džamiju u Nišu i Bajrakli džamiju u Beogradu. Međutim, islamska zajednica u ovim gradovima nije albanska već bošnjačka. Neke posmatračke organizacije, uključujući Human Rights Watch, kritizirale su način na koji su srbijanski zvaničnici naknadno postupali u toku sudskog procesa.
  • Juni 2005: Brojni primjeri antisemitskih i antibošnjačkih grafita pojavili su se u Nišu. Poruke su slavile genocid u Srebrenici i zahtjevale protjerivanje Bošnjaka (“Turaka”) iz zemlje.
  • Juli 2005: 24 od 28 bilborda koje je u Beogradu postavila Srpska omladinska inicijativa, a u cilju obilježavanja desetogodišnjice genocida u Srebrenici, divljački su uništeni. Na jednom od bilborda napisana je poruka “Ponoviće se”.
  • Novembar 2005: Na bošnjačkoj školi u Novom Pazaru, u Sandžaku, pojavili su se antibošnjački grafiti sa sloganima “Nož, žica, Srebrenica” i “Mlade Balije”.
  • Mart 2006: Prvi Bošnjak povratnik u Bratunac i predsjednik općinskog savjeta, Refik Begić, dobio je prijeteće pismo od organizacije koja sebe naziva “Srpska oslobodilačka armija”. U rukom pisanom, ćiriličnom pismu, potpisanom od strane, za sada nepoznatog “A. Popović-a” pisalo je “Koliko vas još moramo da zakoljemo da biste konačno shvatili da ova zemlja nije turska, već srpska…smrt Islamu…”
  • Juni 2006: Na internetu se pojavljuje pjesma koja promovira genocid protiv Bošnjaka. Ona slavi genocid u Srebrenici i rasprostranjeno uništavanje islamskih vjerskih objekata tokom agresije na Bosnu, tvrdeći da je to ono na šta srpski narod treba biti ponosan. U biti, pjesma je izražavala da je uništenje bošnjačkog naroda historijska dužnost Srba. 2. juna, srpske nevladine organizacije podigle su optužnice protiv nepoznatih autora i distributera pjesme.
  • Septembar 2006: Tokom fudbalskog prvenstva u bosanskom gradu Zvorniku, srpski nacionalisti iznijeli su pamflete kojima veličaju genocid u Srebrenici i odaju počast počiniocima masakra nad bošnjačkom populacijom u tom gradu, uzvikujući slogane “genocid u Zvorniku” i “Nož, žica, Srebrenica”.
  • Oktobar 2006: Teroristi su napali bošnjačku džamiju u Jasenici kod Mostara. Zgrada je zapaljena minobacačkom granatom i njena fasada je oštećena. Ovaj akt antibošnjačkog terorizma izvršen je kao djelo netrpeljivosti i mržnje.
  • Oktobar 2006: Tokom fudbalske utakmice između FK Rad i tima iz Novog Pazara, većinskog bošnjačkog grada u Sandžaku, srbijanski neonacisti su skandirali antibošnjačke slogane kao što su “Srbija Srbima, napolje Turcima”. Teroristi su također nosili pamflete veličajući genocid u Srebrenici i uzvikujući “Nož, žica, Srebrenica”.

Muslimani[uredi izvor]

Po kom se to izvoru navodi da je izraz Muslimani pogrdan? U nekoliko zemalja Muslimani su pripadnici jednog naroda! Ovo treba preispitati, referencirati ili ukloniti!--AnToni(R) 17:11, 4 januar 2019 (CET)[odgovori]

Pogrdni nazivi[uredi izvor]

Po kom se to izvoru navodi: "...Među poznatije uvrijedljive termine za Bošnjake, koje koriste najčešće Hrvati i Srbi..."? --AnToni(R) 17:13, 4 januar 2019 (CET)[odgovori]