Razgovor:EESTEC LC Sarajevo

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

skica članka[uredi izvor]

Naslov (pitanje) sam uklonio jer nije po standardima wikipedije. U prvom odjeljku prije prvog naslova se piše ukratko o temi članka. Dalje, izbjegavajte previše korištenja boldiranih slova. Zatim, ovaj dio o projektima je čista "reklama". Uopće je irelevantno ko je bio predavač, šta su učesnici imali prilike da vide, rade itd. itd. Morate objasniti temu članka, a ne nekakve projekte koji su istini za volju nebitni u cijeloj ovoj priči. Bez uvrede--CER@ (ask) 14:31, 13 februar 2012 (CET)[odgovori]

EESTEC - (skr. od Electrical Engineering Students’ European Association) je udruženje studenata elektrotehnike Evrope, koje pod tim imenom postoji od 1984. godine. EESTEC je neprofitna, nevladina, nepolitička organizacija čija je cilj ujediniti studente elektrotehnike širom Evrope, s ciljem da dostignu vrhunac u svom akademskom i socijalnom životu.

EESTEC LC Sarajevo - EESTEC Local Committee Sarajevo je jedan od preko 50 ogranaka udruženja EESTEC, koji od 2006. godine djeluje na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Djelokrug rada EESTEC LC Sarajevo[uredi izvor]

EESTEC LC Sarajevo je danas tim od preko 150 članova, mladih i inovativnih studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Veliki broj članova je preko EESTEC mreže imao priliku da učestvuje u stručnim radionicama, seminarima i razmjenama širom Evrope.

Osnovni cilj EESTEC-a je promocija i razvoj međunarodnih kontakata između studenata i profesionalaca u oblasti elektrotehnike. Kroz stručne radionice, razmjene, stručne prakse i druge aktivnosti, omogućena je razmjena ideja i iskustava iz ove oblasti, te time unapređenje tehničkog znanja studenata elektrotehnike. EESTEC svim članovima lokalnih komiteta pruža šansu za upoznavanje širokog spektra poslovnih mogućnosti i ostvarenje internacionalne karijere, a jedan od koraka koji idu ka ostvarenju ovog cilja je formiranje jedinstvene baze podataka studenata elektrotehnike iz cijele Evrope.

Uz osnovne ciljeve EESTEC-a Lokalni Komitet Sarajevo želi omogućiti što većem broju mladih sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu da putuju u evropske metropole i usavršavaju stručno znanje i strane jezike. Članovi udruženja teže ka poboljšanju udruženja kako bi postalo najorganizovanije studentsko udruženje u BiH i da bi dobili status jednog od pet najboljih lokalnih komiteta u Evropi.

Projekti[uredi izvor]

JobFair je najveći projekat udruženja EESTEC LC Sarajevo. To je projekat koji određeni lokalni komiteti EESTEC-a realizuju na lokalnom nivou. Naime, JobFair je sajam zapošljavanja za studente tehničko - tehnoloških fakulteta, koji nudi studentima priliku za direktan kontakt sa budućim poslodavcima, te im već i tokom studija pruža mogućnost za pronalazak zaposlenja ili stručne prakse. S druge strane, JobFair nudi kompanijama široku bazu biografija studenata i diplomaca koji aktivno traže zaposlenje, te jedinstvenu priliku da dođu do kvalitetnog kadra. Tokom JobFair - a studenti i diplomci učestvuju u popunjavanju elektronske baze podataka, te na taj način automatski postaju potencijalni zaposlenik kompanija učesnica. JobFair je projekat koji nailazi na veliku podršku Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, kao i sve većeg broja institucija kantonalne i federalne vlasti. Dosadašnji rezultati pokazuju da je JobFair uspio uspostaviti veze između poslodavaca i studenata/diplomaca, što je i primarni cilj ovog projekta.


eNews je godišnji magazin studenata elektrotehnike i namijenjen je kako studentima tako i profesorima i asistentima Elektrotehničkog fakulteta, pa i šire. Još od izdavanja prvog broja u septembru 2007. godine, svrha ovog magazina je da čitaoce upozna sa radom i aktivnostima organizacije EESTEC LC Sarajevo, predstavi ostvarenja studenata i asistenata, prati naučna dostignuća, kao i iskustva studenata svih odsjeka na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. eNews magazin je besplatan i dostupan široj javnosti u štampanoj i elektronskoj formi.


EESTEC Congress se održava jednom godišnje i okuplja međunarodni Upravni i Nadzorni odbor, predstavnike svih lokalnih komiteta, međunarodne trenere i ostale članove tijela zaduženih za pravilno funkcionisanje Udruženja kako bi sagledali šta su uradili u prethodnoj godini na lokalnom i internacionalnom nivou, izabrali novi Upravni i Nadzorni odbor na internacionalnom nivou, razmijenili ideje i iskustva i na taj način poboljšali rad ovog udruženja.


T4T - Training for Trainers je internacionalna radionica na kojoj se učesnici obučavaju za soft skills trenere. U okviru EESTEC International-a osnovan je tim certificiranih trenera koji drže treninge iz oblasti Activation/Motivation, Fundraising, Project Management, Time Management, Team Buidling. Prvi trening za trenere održan je u Sarajevu 2008. godine kada je EESTEC International dobio 16 certificiranih trenera.


My Powerfull Software je internacionalna radionica sa 20 učesnika iz cijele Evrope održana u augustu 2007. godine. Tema radionice je bila "Softverski alati u elektroenergetici". Predavači su bili profesori sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.


eMovie Academy je internacionalna radionica sa 16 učesnika iz cijele Evrope, koja je održana prvi put u Julu 2010. godine, a zatim i u Julu 2011. godine, oba puta tokom trajanja Sarajevo Film Festivala, jednog od najznačajnijih kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini. Radionica je, kao i sve u Sarajevu u tom periodu, posvećena filmu. Učesnici su slušali kratki kurs o snimanju i montiranju filma, koji je bio realizovan od strane profesora sa Elektrotehničkog fakulteta. Nakon toga, učesnici su podijeljeni u grupe u kojima su snimali i montirali kratke filmove o Sarajevu, sa različitim temama, kao što su: Historijsko Sarajevo, Mostovi u Sarajevu, Multireligijsko Sarajevo, Hrana u Sarajevu, Parkovi u Sarajevu, Sarajevske legende, i sl.


EESTEC Winter Olympic Games Sarajevo je internacionalna razmjena studenata sa 16 - 20 učesnika iz Evrope. Prvi put je organizovana na prelazu između 2009. i 2010. godine, a drugi put u februaru 2011. godine. Ova razmjena je osmišljena tako da se njeni učesnici upoznaju sa Sarajevom i svim njegovim znamenitostima, historijom, kulturom, te zanimljivom tradicijom. Sve ovo je realizovano uz konstantno prisjećanje na Olimpijske igre 1984. godine, koje su se održale u Sarajevu. Učesnici su imali priliku vidjeti olimpijske planine, kao i veliki broj objekata izgrađenih za potrebe organizacije Olimpijskih igara 1984.


Također pogledajte[uredi izvor]


Vanjski linkovi[uredi izvor]