Robert Knepper

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Robert Knepper
Robert Knepper
Rodno ime Robert Lyle Knepper
Rođenje 8. 7. 1959.
Fremont, Ohio
Godine rada 1986 -
Važnije uloge T-Bag (Prison Break)

Robert Lyle Knepper američki je glumac. Najpoznatiji je po ulozi Theodorea "T-Bag" Bagwella u hit-seriji Prison Break, koja mu je donijela nominaciju za nagradu Satellite. 2007. godine pojavio se u filmovima Plaćeni ubica i Transporter 3. Pridružio se ekipi serije Heroji u njenoj 4. sezoni. Nedavno se pridružio i 2. sezoni serije Stargate Universe koja će se u SAD-u početi emitirati u jesen 2010. Također će reprizirati ulogu T-Baga u novoj seriji Breakout Kings (u 4 epizode).

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen u Fremontu, Ohio, Knepper se rano počeo zanimati za glumu. "Krivac" za to je njegova majka koja je bila uključena u rad općinskog pozorišta. Odgojen je u Maumeeju blizu Toleda. Otac mu je bio veterinar. Većinu djetinjstva i mladalačkih dana proveo je radeći u lokalnom pozorištu i srednjoškolskim predstavama. Nakon srednje škole, koju je završio 1977, pohađao je studij drame na univerzitetu Northwestern. Tokom studija dobio je profesionalne uloge u predstavama u Chicagu. Pred kraj studija napustio je fakultet i otišao u New York, gdje je nastavio raditi u pozorištu.[1] Iako nikad nije imao namjeru raditi na filmskim i TV-projektima, ipak je počeo tu karijeru 1986. u seriji The Paper Chase i filmu That's life! (To je život!).

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Film Uloga Bilješke
1986. To je život! Steve Larwin film
1987 Tour of Duty vojnik rasist epizoda: "Burn, Baby, Burn"
Zvjezdane staze: Sljedeća generacija Wyatt Miller epizoda: "Haven"
Wild Thing Wild Thing film
Zona sumraka Alonzo epizoda: "Joy Ride"
1988. Smrt po dolasku Nicholas Lang
1989. Odmetnici Marino
1990. Mladi revolveraši 2 zamjenik Carlyle film
1991. Session Man
1992. Dnevnici crvenih cipelica Nick Willard epizoda: "You Have the Right to Remain Silent"
1996. Dead of Night Christian
Jaded Freddy film
1998. You Are Here
The Stringer John
Hitna služba Keith Reynolds epizoda: "My Brother's Keeper"
1999. Zvjezdane staze: Voyager Gaul epizoda: "Dragon’s Teeth"
Oteti u raju Renard glumi vođu modernih pirata
2000. Harsh Realm ludi svećenik epizoda: "Camera Obscura"
Seven Days (Sedam dana) - serija major Gene Hastings epizoda: "Space Station Down"
Nikita Henry Collins epizoda: "Toys in the Basement"
2001. Zakon i red: Zločinačke nakane dr. Peter Kelmer epizoda: "The Good Doctor"
Lopovi specijalni agent Shue TV-serija
2002-2003. Presidio Med Sean TV-serija (epizodna uloga)
2004. Vrsta 3 dr. Abbot
CSI: Miami Freddy Coleman epizoda: Addiction
2005-2009 Prison Break Theodore "T-Bag" Bagwell TV-serija
2005. Lahku noć i sretno Don Surine
Talac Will Bechler film
Carnivàle Tommy Dolan TV-serija (epizodna uloga)
2007. Plaćeni ubica Yuri Marklov film
2008. Transporter 3 Johnson film
Dan kad je Zemlja stala pukovnik film
2009-2010. Heroji Samuel Sullivan TV-serija
2010. Burning Daylight Elam 'Burning Daylight' Harnish Segment "Part III: Burning Daylight"
Stargate Universe Simeon TV-serija
Potjera Jack Druggan epizoda: "The Comeback Kid"
Zločinački umovi Rhett Walden epizoda: Reflection of Desire
Shameless TV-serija (SAD): 2 epizode
2011. Breakout Kings Theodore "T-Bag" Bagwell TV-serija: epizoda 3 ("The Bag Man")

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Info
Robert Knepper na Internet Movie Database


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: