Rt Oštra

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Rt Oštra na poluostrvu Prevlaci najjužniji je dio Dalmacije i Hrvatske.

Površina mu je oko 1 km2, dug je 2,5 km, a širok od 170 do 480 m. Njegov položaj na ulazu u Boku Kotorsku geostrateški je važan, pa je od 1955. godine zbog vojnih razloga bio zatvoreno područje. Poslije proglašenja hrvatske nezavisnosti 1991., tadašnja Jugoslavija prisvajala je Oštru radi sigurnosti Boke Kotorske u kojoj je bio smješten najveći dio njene ratne mornarice. Konavle je 1991. i 1992. godine okupirala jugoslavenska vojska, a poslije njenog povlačenja na rtu je uspostavljena demilitarizovana zona pod nadzorom Ujedinjenih Naroda. Mirovna misija završena je krajem 2002. kada je na Prevlaci prvi put istaknuta hrvatska zastava.