Sanskrt

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Sanskrit)
Riječ "sanskrit" na devanagari pismu

Sanskrit (संस्कृत, n., od sam "zajedno" i krta "napravljen", doslovno: "sastavljen", "sastavljeni jezik") je jezik kojim je napisana najranija indijska literatura, takozvane vede. Sanskrit igra značajnu ulogu u hinduizmu i pri tome je klasični jezik brahmana. Sanskrit je prvi sistematizirao gramatičar Panini u 4. vijeku p. n. e.

Sanskrit je vjerovatno nastao oko 1200. godine p. n. e. Već nekoliko vijekova se za pisanje sanskrita koristi tzv. devangari pismo, mada su i neka lokalna pisma korištena za zapisivanje sanskrita. Sanskrit je danas najvećim dijelom "mrtvi" jezik, kao latinski ali je još uvijek u upotrebi kao sveti jezik Hindusa pošto su njihove svete knjige uglavnom napisane na ovom jeziku. Sanskrit osim toga i danas ima nezamjenjivu ulogu u vjerskim ceremonijama poput vjenčanja, sahrana itd.

Nekoliko riječi iz sanskrita (nekad i posredstvom drugih jezika) je našlo svoj put i u bosanski jezik: arijski, avatar, džungla, guru, joga, mandala, mantra, mošus, nirvana, svastika (kukasti krst), tantra.

Historija[uredi | uredi izvor]

Sanskrit je najstariji indoarijski jezik. Iz sanskrita su se razvili moderni jezici hindi, urdu, bengali, marathi, kašmiri, punjabi, nepalski jezici i romani (romski jezik). Osim klasičnog sanskrita postoji i tzv. vedski sanskrit na kojem su napisane četiri svete hinduske vede.

Struktura[uredi | uredi izvor]

Sanskrit pripada indijskoj grani indogermanske porodice jezika i time ima zajedničke korijene kao i većina modernih ili klasičnih evropskih jezika. Srodnost se najjednostavnije da pokazati kroz riječi za oca i majku: matr i pitr na sanskritu, mater i pater na latinskom, meter (μητηρ) i pater (πατηρ) na starogrčkom. Osim toga se lako da uočiti slična gramatička struktura svih indoevropskih jezika, sa rodom, padežima, vremenima i modusima.

Sanskrit ima osam padeža: nominativ, vokativ, akuzativ, instrumental, dativ, ablativ, genitiv i lokativ. Osim jednine i množine, sanskrit ima i tzv. dvojinu (kao npr. arapski).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Sanskrt koji govori o lingvistici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.