Svemirski teleskop James Webb

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
JWST teleskop

James Webb Space Telescope, JWST) je nasljednik Svemirskog teleskopa Hubble. Glavni zadatak teleskopa će biti prikupljanje podataka o najudaljenijim objektima u svemiru do kojih teleskop Hubble, ili zemaljski teleskopi, ne mogu da dosegnu. Teleskop je zajednički projekt Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA) sa Evropskom svemirskom agencijom ESA i Kanadskom svemirskom agencijom.

U planu je da teleskop bude lansiran u orbitu 2014. godine, a trajanje njegove misije treba da bude 5 godina.

Misija[uredi | uredi izvor]

Primarna misija teleskopa je da traži svjetlost koja potiče od udaljenih zvijezda i galaksija, koje su se formirale neposredno poslije Velikog praska, da proučava nastanak i evoluciju galaksija, i da pokuša da objasni nastanak zvijezda i planetarih sistema, kao i porijeklo života.

Reference[uredi | uredi izvor]

Teleskop neće biti tačno na L2 poziciji, nego će orbitirati u "halo orbiti".
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz:

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]