U raljama zakona

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
U raljama zakona
Datoteka:Down by Law (1986 film) poster.jpg
Izvorni naslovDown by Law
RežiserJim Jarmusch
ProducentAlan Kleinberg
Scenarist(i)Jim Jarmusch
Uloge
Muzika
  • John Lurie
  • Tom Waits
ŽanrNezavisni film
KinematografijaRobby Müller Izmijeni na Wikipodacima
Produkcija
  • PolyGram Filmed Entertainment Izmijeni na Wikipodacima
Distributer
Premijera1986.
Trajanje107 minuta
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet$453,600
Zarada$1,435,668[1]

U raljama zakona (engleski: Down by Law) jest crno-bijeli film snimljen u nezavisnoj produkciji 1986. godine. Scenarist i režiser filma je Jima Jarmuscha. Glavne uloge tumače Tom Waits, John Lurie i Roberto Benigni. Film se fokusira na hapšenje, zatvaranje i bijeg trojice muškaraca iz zatvora. Film odbacuje konvencije zatvorskog filma usredsređujući se na interakciju između osuđenika, a ne na samu mehaniku bijega. Ključni element u filmu su spori kadrovi snimatelja Robby Müllera, koji bilježe arhitekturu New Orleansa i ljepote prirode države Louisiana u koje cimeri iz zatvora bježe. U raljama zakona je uvršten u takmičarski program Kanskog filmskog festivala 1986. godine.[2] Film je posvećen Pascaleu Ogieru i Enzu Ungariju.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Tri muškarca, koji se međusobno ne poznaju, uhapšeni su u New Orleansu i smješteni su u istu ćeliju. Zack (Waits), disc jockey, i Jack (Lurie), svodnik, bez dokaza su optuženi, a da nisu počinili kriminal zbog kojeg su uhapšeni. Njihov cimer iz ćelije Bob (Benigni), italijanski turist koji vrlo malo razumije engleski jezik, zatvoren je zbog slučajnog ubistva iz nehata. Zack i Jack uskoro započinju svađu, a nakon toga izbjegavaju da međusobno razgovaraju. Bob ima neodoljivu potrebu za razgovorom. Smišlja plan bijega i uskoro će njih trojica pobjeći kroz močvaru koja okružuje zatvor. Beznadežno izgubljeni i s tinjajućom mržnjom koja vlada između Jacka i Zacka koji se zamalo nisu zauvijek rastali, ali ih drži na okupu Bobova sposobnost da obezbijedi hranu. Trio na kraju nabasa na jednu kuću u šumi, gdje stanuje Nicolette (Braschi). Bob i Nicoletta se odmah zaljube, a Bob odlučuje ostati s njom u šumi. Zack i Jack idu dalje svako svojim putem - ostavljajući iza sebe turbulentno prijateljstvo koje visi između njih dok se rastaju.

Kritike[uredi | uredi izvor]

Film ima 87% ocjenu odobravanja na Rotten Tomatoesu, na osnovu 30 recenzija, sa prosječnom ocjenom 7,61/10. Konsenzus web stranice glasi: "Smiješno, originalno i potpuno filmski", "U raljama zakona" predstavlja scenaristu i režisera Jima Jarmuscha u njegovom najzavodljivijem i evokativnom smislu."[3] Kritičar iz The New York Timesa nazvao ga je "basnom ispunjenom poezijom", sa "izvanrednom glumom" tri glavna glumca.[4]

Uloge[uredi | uredi izvor]

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Kinematografiju potpisuje Robby Müller, koji je kasnije radio s Jarmuschom na filmovima: Misteriozni voz (1989), Mrtav čovjek (1995) , i Pas duh: Put samuraja (1999). U filmu glumi muzičar Tom Waits, zajedno s redovnim saradnicima Jarmuscha John Lurie i Roberto Benigni. Benigni i Nicoletta Braschi, čiji se likovi zaljubljuju u filmu, kasnije su se vjenčali u stvarnom životu. Većinu muzike za film napisao je Lurie, a pjesme "Jockey Full of Bourbon" i "Tango Till They Sore" sa Waitsovog albuma Rain Dogs također se mogu čuti u filmu. Zvučni zapis uključuje i originalni snimak iz 1961. Irme Thomas soul/R&B balade "It's Raining", koju je napisala Naomi Neville. Likovi Benignija i Braschijeve, koji se zaljubljuju u filmu, plešu uz tu pjesmu.[5]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Down by Law". Box Office Mojo. Retrieved 6 November 2014.
  2. ^ "Festival de Cannes: Down by Law". festival-cannes.com. Arhivirano s originala, 9. 10. 2014. Pristupljeno 11. 7. 2009.
  3. ^ Šablon:Rottentomatoes
  4. ^ Nichols, Peter M.; Scott, A. O. (2004). The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made. St. Martin's Press. str. 276–78. ISBN 9780312326111. Pristupljeno 21. 12. 2014.
  5. ^ Down By Law - "It's Raining," YouTube

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]