Vidakova njiva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Vidakova njiva je zvornička mahala koja se prostire na brežuljcima iznad Beksuje i ceste na izlazu iz grada ka Karakaju. Jedna je od mlađih mahala u gradu. Ime je najvjerovatnije dobila po njivi nekog Vidaka na kojoj je nastala. Svi stanovnici bili su Bošnjaci. Bavili su se splavarenjem i lađarenjem ili su radili kao nadničari.

Između dva svjetska rata, na Bukoviku iznad Vidakove njive održavane su zabave koje su priređivali članovi Muslimanskog KPD "Sloga". Zabave za Jurjevo su održavane i nakon Drugog svjetskog rata, sve do formiranja naselja u Bukoviku 1970-ih i 1980-ih. Na širem prostoru oko vodenice na Zlatici koja se nalazi na drugom kilometru puta od Srpske varoši ka Gornjoj Glumini, poznatom kao "Omaha", održavano je 5. aprila istoimeno veselje. Od sredine 1980-ih veselje je održavano na Mejdanu uzvodno od mosta na Drini između priobalnog puta i rijeke.

U doba socijalističke Jugoslavije, kroz Vidakovu njivu prolazile su ulice Vidakova njiva i Podrinjska. Počela su nicati i naselja na nekada praznom prostoru od Vidakove njive do Karakaja. Iznad Jevrejskog groblja, između Meteriza i Vidakove njive, 1960-ih nastalo je naselje vlaseničkih Roma. Sredinom 1980-ih u Meterizama je iznad puta izgrađen novi stambeni blok.

U periodu između svjetskih ratova i neposredno nakon toga, na Vidakovoj njivi živjele su porodice: Alići, Arapovići, Avdičauševići, Bilalovići, Bukovice, Čiraci, Ćosići, Hambiralovići, Herići, Hodžići, Jusići, Karići, Mahmutovići, Murtezići, Musići, Omerovići, Palići, Peđići i dr.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Hudović, Mehmed (2000). Zvornik: Slike i bilješke iz prošlosti. Sarajevo: Udruženje građana općine Zvornik.