Zadužbina i Carstvo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zadužbina i Carstvo
Zaštitni omot za prvo izdanje
AutorIsaac Asimov
Originalni nazivFoundation and Empire
Dizajn koricaEdd Cartier
DržavaSAD
JezikEngleski
ŽanrNaučna fantastika
IzdavačGnome Press
Datum izdanja1952
Broj stranica247

Zadužbina i Carstvo (engleski: Foundation and Empire) je naučnofantastični roman američkog pisca Isaaca Asimova koji je originalno objavio Gnome Press 1952. To je druga knjiga u seriji Zadužbina, četvrta u hronologiji svemira. Radnja se odvija u dva dijela, prvobitno objavljena kao posebna novela. Drugi dio, "Mazga" (engleski: The Mule), osvojio je Retro Hugo nagradu 1996. godine.

Priče koje sačinjavaju ovu knjigu prvobitno su objavljene u časopisu Astounding Magazine (sa različitim naslovima) 1945. Zadužbina i Carstvo je druga knjiga u trilogiji Zadužbine. Decenijama kasnije, Asimov je napisao još dva romana nastavka i dva prethodnika. Kasniji pisci su seriji dodali ovlašene i neovlaštene priče.

Sažetak radnje[uredi | uredi izvor]

General[uredi | uredi izvor]

Prva polovina knjige, pod nazivom "General", fokusira se na generala Bel Riose iz Galaktičke imperije, koji upravlja planetom Siwennom. On nailazi na mitove u vezi sa Zadužbinom i pokušava ih potvrditi prisiljavanjem na pomoć Siwenianca po imenu Ducem Barr, čiji je otac Onum upoznao trgovca Zadužbine Hober Mallow prije nekoliko decenija. Nakon daljnjeg istraživanja kroz posjetu teritoriji Zadužbine, Riose utvrđuje da su oni prijetnja Carstvu i objavljuje im rat, kako bi ispunio svoju dužnost prema Carstvu, tako i zadovoljio svoju ličnu potragu za slavom. Barr je upoznat sa psihohistorijom Harija Seldona i kroz nju je uvjeren u neizbježnu pobjedu Zadužbine, tvrdnju koju Riose više puta osporava.

Riose hvata i ispituje trgovca Zadužbine po imenu Lathan Devers, koji nasamo otkriva Barru da je dopustio da ga odvedu kako bi iznutra poremetio Rioseovu operaciju. Deversa susreće Ammel Brodrig, tajni sekretar cara Kleona II kojeg je car poslao u Riose kako bi pripazio na generala. Devers pokušava umiješati Riosea u pokušaju svrgavanja Cleona, međutim Brodrig izdaje Deversa Rioseu. Barr nokautira Riosea prije nego što je uspio podvrgnuti Deversa efikasnijem ispitivanju, a Devers i Barr bježe na brodu Barra. Barr priznaje Deversu da je sarađivao s Rioseom kako bi spriječio otkrivanje planiranog Sivenijskog ustanka u slučaju trijumfa Zadužbine nad Rioseom.

Devers i Barr odlaze u Trantor u posljednjem pokušaju da okrenu Kleona II protiv Riosea umješavajući Riosea u zavjeru za svrgavanje Kleona II uz pomoć Brodriga. Međutim, u pokušaju da potkupe svoj put uz lanac birokratije, na djelu ih uhvati pripadnik tajne policije, ali uspjevaju pobjeći s planete prije nego što su uhapšeni. Tokom bijega, presreću vijesti o opozivu Bel Riosea i Brodriga i kasnijem hapšenju zbog izdaje (kasnije se kaže da su obojica pogubljena), što dovodi do Siwennine pobune i kraja prijetnje Zadužbini.

Tokom svečanosti proslavljanja Siwenne pridruživanja Zadužbini, Barr objašnjava Deversu i najvećem trgovačkom princu Zadužbine Sennetu Forellu da je društveno porijeklo Carstva učinilo pobjedu Zadužbine neizbježnom bez obzira na to koje su akcije oni i Bel Riose poduzeli, jer su samo jaki car i snažan general mogao je ugroziti Zadužbinu, ali Car je jak samo ako ne dopušta jakim podanicima da napreduju, a uspjeh Bel Riosea pretvorio ga je u prijetnju koju je Kleon II morao eliminirati. S obzirom da se Carstvo bliži kraju i da se Druga Zadužbina očekuje tek stoljećima kasnije, Zadužbina ne predviđa dalje protivljenje, međutim unutrašnji sukob između prinčeva trgovaca Zadužbine i trgovaca je nagoviješten.

Likovi cara Kleona II i Bel Riose u ovoj priči zasnovani su na licima istorijskog rimskog cara Justinijana I i njegovog generala Velizara. Njihova priča bila je poznata Asimovu iz njegovog nedavnog čitanja romana Roberta Gravesa Grof Velizar, i njegove ranije studije o Istoriji opadanja i pada Rimskog carstva Edwarda Gibonna, na kojoj je cijela serija labavo zasnovana.

"General" je prvi put objavljen u izdanju časopisa Astounding Science Fiction u aprilu 1945. pod naslovom "Mrtva ruka" (engleski: Dead Hand).

Mazga[uredi | uredi izvor]

Druga polovina knjige, pod nazivom "Mazga" (engleski: The Mule), dešava se otprilike sto godina nakon prve polovine. Carstvo je, nakon završne faze propadanja i građanskog rata, prestalo da postoji, Trantor je pretrpio "Veliku plačku" od strane "varvarske flote", a ostala je samo mala država od 20 poljoprivrednih planeta. Većina galaktičke civilizacije se raspala na barbarska kraljevstva.

Zadužbina je postala dominantna sila u galaksiji, kontrolišući njenu teritoriju putem svoje trgovačke mreže. Nacrt Seldonovog plana postao je nadaleko poznat, a zadužbinci i mnogi drugi vjeruju da je, kako je precizno predvidio prethodne događaje, formiranje Drugog carstva od strane Zadužbine neizbježno. Rukovodstvo Zadužbine postalo je diktatorsko i samozadovoljno, a mnoge vanjske planete koje pripadaju Trgovcima planiraju pobunu.

Vanjska prijetnja se javlja u obliku misterioznog čovjeka poznatog samo kao Mazga. Mazga (čije pravo ime nikada nije otkriveno) je mutant i posjeduje sposobnost da osjeti i manipulira emocijama drugih, obično stvarajući strah i/ili potpunu predanost kod svojih žrtava. On koristi ovu sposobnost da preuzme nezavisne sisteme koji se graniče sa Zadužbinom i natjera ih da vode rat protiv nje. Suočeni s ovom novom prijetnjom, provincijski trgovci se pridružuju centralnim vođama Zadužbine protiv Mazge, vjerujući da je on nova Seldonova kriza.

Kako Mazga napreduje, čelnici Zadužbine pretpostavljaju da je Seldon predvidio ovaj napad i da će im planirano pojavljivanje Seldonove hologramske poruke o krizi ponovo reći kako da pobijede. Na njihovo iznenađenje, saznaju da je Seldon predvidio građanski rat s Trgovcima, a ne uspon Mazge. Traka se iznenada zaustavlja jer Terminus gubi svu moć u napadu Mazge, a Zadužbina pada.

Građani Zadužbine Toran i Bayta Darell, zajedno sa psihologom Eblingom Misom i "Magnifico Giganticusom", klaunom koji bježi od Mazge, putuju u različite svjetove Zadužbine i konačno u Veliku biblioteku u Trantoru. Darells i Mis nastoje kontaktirati Drugu Zadužbinu, za koju vjeruju da će uspjeti pobijediti Mazgu. Oni također sumnjaju da Mazga želi znati i lokaciju Druge Zadužbine, kako bi mogao koristiti tehnologiju Prve Zadužbine da je uništi.

U Velikoj biblioteci, Ebling Mis neprekidno radi sve dok mu se zdravlje fatalno ne pogorša. Dok Mis leži na samrti, on govori Toranu, Bayti i Magnificu da zna gdje je Druga Zadužbina. Međutim, prije nego što otkrije lokaciju Druge Zadužbine, Bayta ga ubija. Bayta je ubrzo prije toga shvatio da je Magnifico zapravo Mazga, koji je koristio svoje moći na svakoj planeti koju su prethodno posjetili. Na isti način, prisilio je Mis da nastavi s radom i pronađe ono što je Mazga tražio. Bayta je ubio Mis kako bi ga spriječio da Mazgi otkrije gdje se nalazi Druga Zadužbina.

Darellovi su ostali na Trantoru. Mazga odlazi da vlada Zadužbinom i ostatkom svog novog carstva. Postojanje Druge Zadužbine, kao organizacije usredsređene na nauku psihologije i mentalistike, za razliku od fokusa Zadužbine na fizičke nauke, sada je poznato Darelsima i Mazgi. Sada kada je Mazga osvojio Zadužbinu, on stoji kao najmoćnija sila u galaksiji, a Druga Zadužbina je jedina prijetnja njegovoj konačnoj vladavini cijelom galaksijom. Mazga obećava da će pronaći Drugu Zadužbinu, dok Bayta tvrdi da je već pripremljena za njega i da neće imati dovoljno vremena prije nego što druga Zadužbina reaguje.

"Mazga" je prvi put objavljena pod tim naslovom u izdanju Astounding Science Fiction u novembru i decembru 1945.

Likovi[uredi | uredi izvor]

General[uredi | uredi izvor]

  • Bel Riose, poslednji jaki general koji je pokušao da zauzme Zadužbinu.
  • Ducem Barr, sivenijski patricij, jedini preživjeli sin Onuma Barra i talac Riosea.
  • Lathan Devers, trgovac poslan da špijunira Riose.
  • Kleon II, posljednji jaki car prije "Velike pljačke" Trantora.
  • Ammel Brodrig, tajni sekretar Kleona II.

Mazga[uredi | uredi izvor]

  • Mazga, mutant koji zarobi Zadužbinu i pokušava uspostaviti Drugo carstvo.
  • Magnifico Giganticus, izmišljeni identitet koji je preuzeo Mazga da bi se prerušio i prišao nesuđenim Toranu i Bayti Darell u Kalganu. Magnifico tvrdi da je bivši klaun Mazge, koji je pobjegao od svog gospodara.
  • Toran i Bayta Darell, muž i žena, Bayta bivša građanka Zadužbine, Toran trgovac periferne planete Haven.
  • Kapetan Han Pritcher, obavještajni agent Zadužbine, i prvi koji je prepoznao moć Mazge.
  • Gradonačelnik Indbur III, gradonačelnik Zadužbine za vrijeme osvajanja Mazge.
  • Ebling Mis, psiholog koji je otkrio lokaciju Druge Zadužbine.
  • Dagobert IX, jedan od posljednjih careva na Neotrantoru.

Prijem[uredi | uredi izvor]

Groff Conklin je opisao roman kao "finu šašavu galaktičku avanturu [zasnovanu] na nekom izuzetno tvrdoglavom, naučnom i zrelom društveno-političkom razmišljanju."[1] Međutim, Boucher i McComas su hvalili knjigu, izjavivši da je "Svako ko je upoznat s djelima Gibona, Breasteda ili Prescotta neće pronaći nove koncepte [ovdje] osim potpuno neshvatljivih koji su sadržani u autorovoj vlastitoj ličnoj nauci o 'psihohistoriji'."[2]

Godine 1996. "Mazga" je retrospektivno nagrađena nagradom Hugo za najbolji roman 1945. Trilogija Zadužbine, čija je druga knjiga Zadužbina i Carstvo, osvojila je nagradu Hugo 1966. za najbolju seriju svih vremena.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Galaxy's 5 Star Shelf," Galaxy Science Fiction, januar 1953, str. 97
  2. ^ "Recommended Reading," F&SF, januar 1953, str. 90

Dodatna literatura[uredi | uredi izvor]

  • Chalker, Jack L.; Mark Owings (1998). The Science-Fantasy Publishers: A Bibliographic History, 1923–1998. Westminster, MD and Baltimore: Mirage Press, Ltd. str. 301.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]