Zatvor

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Zatvor je ustanova gdje se izvršavaju zatvorske kazne po pravosnažnoj i izvršnoj presudi suda. U zatvoru se osobama ograničava sloboda u onoj mjeri u kojoj je to neophodno da bi se svrha kažnjavanja ostvarila.

Zatvori se dijele na Kazneno popravne zavode i Okružne zatvore. Kazneno popravni zavodi se dijele na zavode zatvorenog tipa, zavod za žene i zavod za maloljetna lica. Svi zavodi (zatvori) se dijele, prema tipu obezbjeđenja, na zatvore zatvorenog, poluotvorenog i otvorenog tipa ili (i) imaju odjelenja zatvorenog, poluotvorenog i otvorenog tipa. Podjela zatvora i podjela odjeljenja unutar zatvora ima za svrhu individualizaciju zatvorske kazne.

Glavne službe u zatvorima su služba za obezbjeđenje i služba za prevaspitanje. Nauka koja se bavi zatvorskim sistemima naziva se penologija.

Lice koje izdržava zatvorsku kaznu naziva se osuđeno lice. Pored formalnog zatvorskog sistema u svakom zatvoru postoji i neformalni zatvorski sistem koji stvaraju osuđena lica.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: