Zoe Saldana

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Zoe Saldana
Zoe Saldana
Rođenje 19. juni 1978. (1978-06-19) (36 god.)
New Jersey, SAD[1]
Godine rada 2000–danas
Službena stranica http://www.zoesaldana.com/

Zoe Saldana[2] (rođena 19. juna 1978. godine; poznata i kao Zoë Saldana, Zoe Saldaña i Zoë Saldaña) je američka glumica, poznata po svojim ulogama kao Anamaria u filmu Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, Uhura u filmu Star Trek iz 2009. godine, te kao Neytiri u filmu Jamesa Camerona Avatar iz 2009. godine.

Nagrade i nominacije[uredi | uredi izvor]

Saldana u decembru 2007. godine
  • Nagrade Black Movie
    • 2006, izvanredan nastup u sporednoj ulozi: Guess Who (nominovana)
  • Nagrada NAACP Image
    • 2010, izvanredna sporedna uloga u filmu: Avatar (nominovana)
    • 2006, izvanredna uloga u filmu: Guess Who (nominovana)
  • Nagrade Scream
    • 2009, najbolji debitantski nastup-žena: Star Trek (nominovana)
    • 2009, najbolja glumica u naučnoj fantastici: Star Trek (nominovana)
  • Nagrada Teen Choice
    • 2009, filmska glumica (akcija/avantura): Star Trek (nominovana)
    • 2006, filmska glumica (debi): Guess Who (nominovana)

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Naslov Uloga Zabilješke
2000 Center Stage Eva Rodríguez
2001 Snipes Cheryl
Get Over It Maggie
2002 Drumline Laila
Crossroads Kit
2003 Pirates of the Caribbean:
The Curse of the Black Pearl
Anamaria
2004 Temptation Annie
Haven Andrea
The Terminal Officer Torres
2005 La maldición del padre Cardona Flor
Dirty Deeds Rachel Buff
Guess Who Theresa Jones
2006 Premium Charli
Ways of the Flesh Donna
2007 After Sex Kat
Blackout Claudine
Constellation Rosa Boxer
2008 Vantage Point Angie Jones
2009 Star Trek Uhura
The Skeptic Cassie
Burning Palms Sarah Cotton
Avatar Neytiri
2010 Takers BĆO
Death at a Funeral BĆO
The Losers Aisha
2012 Neimenovani Star Trek nastavak Uhura

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz:
Info
Zoe Saldana na Internet Movie Database