Špecle sa sirom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Špecle sa sirom, začinjene uprženim crvenim lukom i svježim vlascem

Špecle sa sirom (njemački: Käsesspätzle, također regionalno kao Chäschnöpfli (Švicarska), Käsknöpfle (Vorarlberg), Kasspatzln (Tirol), Kässpätzle, Kässpatzâ, Kässpatzn) je jelo iz regija Württemberg, Gornja Švapska, Baden, Allgäu, Švicarska, Lihtenštajn, Tirol i Vorarlberg.

Priprema[uredi | uredi izvor]

Za pripremanje špecli sa sirom, koriste se vruće špecle i ribani tvrdi sir, koji se naizmjenično slažu jedan na drugi i ukrašavaju prženim lukom. Da se špecle ne ohladi i da se sir otopi, nakon svakog sloja špecle se guraju u vruću pećnicu.

Prilozi uz špecle sa sirom obično su zelena salata ili salata od krompira. U dijelu Vorarlberga i u Lihtenštajnu, kiseli i blago slatki umak od jabuka je čest uz špecle. Ostatke špecli od sira mogu se popržiti na maslacu u tavi.

Regionalne karakteristike[uredi | uredi izvor]

U Švapskoj se špecle sa sirom tradicionalno pripremaju s planinskim sirom (njemački: Bergkäse) i/ili ementalerom. U Vorarlbergu postoje različiti načini pripreme; u Montafonu se pripravljaju špecli sa sirom s Montafoner Sauerkäse, a u Bregenzerwald špecli sa sirom se pripremaju s planinskim sirom i Räßkäse.[1]

Kao prilog i dodatni začin, Franz Maier-Bruck preporučuje dodavanje maslaca i uprženog crvenog luka.[2] Postoje i varijante sa sirevima limburger, Weißlacker ili Vorarlberger Bergkäse.

Varijante[uredi | uredi izvor]

Varijanta špecli sa sirom su Kasnocken ili Kasnockn, koji se prave u austrijskok saveznoj pokrajino Salzburgu u Pinzgauu[3] i Gornjoj Štajerskoj. Za razliku od klasičnih špecli sa sirom, one se pripremaju u tavi. U Štajerskom Ennstalu se prave takozvane Ennstaler Kasnockn, za čiju se pripravu koristi štajerski enstaler; Za tu se svrhu tjestaste okruglice ostružu s daske i u tavi pomiješaju s mrvičastim sirom i zagriju.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Walk, Michael (2009). Haubenküche zum Beisl-Preis. 5-Euro-Rezepte von Österreichs besten Köchen. Krenn. str. 130. ISBN 3-902351-67-5.
  2. ^ Maier-Bruck, Franz (1975). Das große Sacher-Kochbuch. Herrsching: Schuler Verlags GesmbH. str. 397. ISBN 3-88199-388-6.
  3. ^ "Pinzgauer Kasnocken". salzburgerland.com (jezik: njemački). SalzburgerLand. Pristupljeno 3. 2. 2023. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)