Žitije svetoga Lazara

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.

Lazar Galesijski je rođen oko 968. u okolini Magnezije na Meandru, a umro je 1054. godine. U ranoj mladosti se zamonašio u Atalejskom manastiru. Bio je jedno vrijeme stolpnik na Galesijskoj gori, zbog čega je dobi nadimak Galesijski. Poslije njegove smrti nepoznati autor u carigradskom manastiru svetog Spasitelja napisao je Žitije svetog Lazara. Kasnije je carigradski patrijarh Grigorije Kipranin (1283-1289) napisao drugu verziju ovog žitija.

Žitije svetoga Lazara daje korisne informacije o Bizantu u 11. vijeku. Ono sadrži i informacije o Petru Odeljanu iz 1040. godine.