23. Sarajevo Film Festival

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sarajevo Film Festival
Datumod 11. do 18. augusta 2017
MjestoSarajevo, Bosna i Hercegovina
Izdvojeno
Najbolji filmStrašna majka
Najbolji glumacShervan Pavlu
Najbolja glumicaOrnela Kapetani

23. Sarajevo Film Festival međunarodni je filmski festival koji je održan od 11. do 18. augusta 2017. u Sarajevu. Prikazano je ukupno 235 filmskih ostvarenja iz 54 zemlje, od kojih je 43 imalo svjetske premijere.[1] Za nagrade Srce Sarajeva natjecalo se 46 filmova u tri glavne kategorije, igrani, kratki i dokumentarni film.[2] Počasno Srce Sarajeva uručeno je američkom režiseru Oliveru Stoneu i britanskom glumcu Johnu Cleeseu zbog njihovog doprinosa filmskoj umjetnosti.[3] Film Druga strana nade, finskog režisera Akija Kaurismakija otvorio je filmski festival.[4]

Srce Sarajeva za najbolji film pripalo je gruzijskom filmu Strašna majka, gruzijske režiserke Ane Urushadze. Srce Sarajeva za najbolju glumicu dodijeljeno je Orneli Kapetani za njenu ulogu u filmu Buđenje dana, a za najboljeg glumca proglašen je Serban Pavlu za ulogu u filmu Meda ili ne tako sjajna strana stvari. Srce Sarajeva za najbolji kratki film dodijeljeno je hrvatsko-slovenskom filmu U plavetnilo u režiji Antoneta Alamat Kusijanović. Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film pripalo je filmu Grad sunca u režiji Rati Oneli. Srce sarajeva za najbolju režiju pripalo je rumunskom režiseru Emanuelu Parvuu za film Meda ili ne tako sjajna strana stvari.

Članovi žirija[uredi | uredi izvor]

Igrani film[uredi | uredi izvor]

  • Michel Franco - meksički reditelj (predsjednik žirija)
  • Goran Bogdan - bosanskohercegovački glumac
  • Melisa Soezen - turska glumica
  • Mark Adams - umjetnički direktor Edinburškog filmskog festivala
  • Fatma Al Remaihi, izvršni direktor Doha filmskog instituta

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Otvorena 23. smotra sedme umjetnosti u Sarajevu". slobodnaevropa.org. Pristupljeno 11. 8. 2017.
  2. ^ "'Strašna majka' najbolji film Sarajevo Film Festivala". slobodnaevropa.org. Pristupljeno 17. 8. 2017.
  3. ^ "Večeras počinje 23. SFF: Oliver Stone, John Cleese, 235 filmova i 43 svjetske premijere". klix.ba. Pristupljeno 11. 8. 2017.
  4. ^ "Aki Kaurismäki's 'The Other Side of Hope' Set to Open Sarajevo Film Festival". variety.com. Pristupljeno 11. 8. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]