Albrecht Dürer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Albrecht Dürer
Autoportret
Rođenje (1471-05-21) 21. maj 1471.
Smrt6. april 1528(1528-04-06) (56 godina)
Nürnberg, Sveto Rimsko Carstvo
NacionalnostNijemac
Druga imenaAdalbert Ajtósi, Albrecht Durer, Albrecht Duerer
Poznat(a) poSlikarstvo, grafičke tehnike
PokretVisoka Renesansa
Supružnik/ciAgnes Frey (v. 1494)

Albrecht Dürer (21. maj 1471 – 6. april 1528) bio je njemački slikar, grafičar i teoretičar njemačke renesanse. Rođen je u Nurnbergu. Dürer je postao ugledan i utjecajan majstor u Evropi u svojim dvadesetim godinama zbog svog visokokvalitetnog drvoreza. Bio je u kontaktu sa glavnim italijanskim umjetnicima svog vremena, među kojima su bili Raffaello Santi, Giovanni Bellini i Leonardo da Vinci, a od 1512. je bio pod pokroviteljstvom cara Maksimilijana I.

Njegov ogroman opus obuhvata gravure, oltarne slike, portrete, autoportrete, akvarele i knjige. Drvorezi su rađeni gotičkim stilom. Njegove poznate gravure obuhvataju vitezove, smrt i đavola. Njegovi akvareli ga smještaju kao jednog od prvih evropskih pejzažnih umjetnika, dok njegovi ambiciozni drvorezi spadaju u najkvalitetnije radove tog vremena.

Uvođenjem klasičnih motiva u sjevernoevropsku umjetnost, osigurao je ugled kao jedna od najvažnijih figura sjevernoevropske renesanse. Ovo je pojačano njegovom teorijskom raspravom, koja je obuhvatala principe matematike, perspektive i idealne proporcije.

Rani život (1471–1490)[uredi | uredi izvor]

Dürer je rođen 21. maja 1471. kao treće dijete i drugi sin svojih roditelja koji su imali osamnaestoro djece. Njegov otac Albrecht Dürer Stariji je bio uspješan zlatar koji se 1455. preselio u Nürnberg iz Ajtosa u blizini Gyula u Mađarskoj. Njemački naziv Dürer je prijevod sa mađarskog Ajtos. Albrecht Dürer je zajedno sa svojim ocem promijenio prezime u Dürer kako bi se prilagodili lokalnom nürnberškom dijalektu. Albrecht Dürer Stariji se oženio Barbarom Holper, kćerkom svog majstora, kada je postao majstor 1467.

Dürerov kum je bio Anton Koberger, koji je napustio zlatarstvo kako bi postao štampar i izdavač u godini rođenja Albrechta Dürera, i ubrzo je postao najuspješniji izdavač u Njemačkoj. Na kraju svog života je posjedovao dvadeset četiri štamparije i mnoge urede u Njemačkoj i inostranstvu. Najpoznatija publikacija Kobergera je bila Nürnberška hronika objavljena 1493. na njemačkom i latinskom jeziku. Ona sadrži 1.809 drvoreza koje su napravljene u radionici Wolgemut. Dürer ih je izgradio dok je radio zajedno sa Wolgemutom.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]