Amon Sul

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Amon Sul je imaginarna lokacija iz trilogije Gopodar prstenova. Amon Sul je bio kula i tvrđava kraljevstva Arnor. Amon Sul su izgradili Dunedaini u Drugom Dobu Sunca. U Amon Sulu je bio smješten jedan od Palantira. Pripovjeda se da je Elendil, kralj Dunedaina, sjedio na vrhu Amon Sula, i čekao Gil-galada, kralja Vilenjaka, kada su kretali protiv Saurona. Međutim, kulu Amon Sula je uništilo zlo kraljevstvo Angmar. Arveduj, zadnji kralj Arnora, je odnio Palantir te kule, ali je Palantir potonuo u more kada se Arveduj udavio. Za vrijeme Rata za prsten, Frodo je logorovao u tim ruinama , ali su ga stigli Nazguli i ranili, ali se Frodo spasao.