Armenska crkvena arhitektura

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Crkva svete Hripisime, koja je izgrađena 618 n. e, važna je crkva iz ranijeg perioda.

Armenska crkvena arhitektura je stil arhitekture koji se razvio u proteklih 1.900 godina, počevši od apostolske ere kršćanstva na Armenskoj visoravni tokom 1. stoljeća. Prema profesoru armenskih studija Dickranu Kouymjianu, ovaj se arhitektonski stil pojavio u kasnom 6. ili ranom 7. stoljeću, što ga čini jednim od prvih nacionalnih stilova u kršćanskoj arhitekturi.[1] Datira prije formiranja drugih značajnih arhitektonskih stilova kao što su bizantski, romanički, gotički, kao i manje poznatih etiopskih, skandinavskih i slavenskih stilova.[2]

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Prve armenske crkve, izgrađene po naređenju Grgura Prosvjetitelja, često su bile podignute na vrhovima paganskih hramova, odražavajući neke elemente armenske pretkršćanske arhitekture.

Armenske crkve poznate su po nekoliko prepoznatljivih obilježja, među kojima su i šiljaste kupole koje podsjećaju na oblik vulkanskog stošca Ararata. Ove stožaste ili polukonične radijalno segmentirane kupole nalaze se na vrhu cilindričnih tambura (obično poligonalnih s vanjske strane, često osmerokutnih). Cjelokupna konstrukcija naglašava vertikalnost, pri čemu visina često premašuje dužinu crkve. Ovaj vertikalni naglasak pojačan je visokim, uskim prozorima koji propuštaju svjetlost.

Armenske crkve uglavnom se sastoje od kamena, često vulkanske sedre ili bazalta, s kamenim zasvođenim stropovima. Kompozitni krov od fino rezane sedrene šindre pokriva konstrukciju. Ako su prisutne freske i rezbarije, obično su bogato ukrašene, a među ukrasima mogu se uočiti uskovitlane vinove loze i lišće koji su korišteni izvan Armenije još od rimskih vremena. Intenzivno korištenje visokih konstrukcijskih lukova podupire kupolu, zasvođeni strop i okomite zidove.[3]

Klasifikacija tradicionalnih armenskih crkvi[uredi | uredi izvor]

Unutar granica gore navedenih zajedničkih karakteristika, pojedine crkve pokazuju značajne varijacije koje mogu odražavati vrijeme, mjesto i kreativnost njezinih dizajnera. Toros Toramanian razlikovao je sljedeće klasične stilove dok je proučavao te varijacije početkom 20. stoljeća:

Klasični stilovi armenske arhitekture prema Torosu Toramanianu
Stil Armenska nomenklatura
Bazilika Bazilik (Բազիլիկ)
Kupolasta bazilika Gmbetakir bazilik (Գմբեթակիր բազիլիկ)
Križolik Etchmiadznatip (Էջմիածնատիպ; literally "Etchmiadzin-type")
Pravokutno sa vertikalnim naglaskom Oughghagitz karankiun (Ուղղագիծ քառանկյուն)
Radijalno Sharavighayin (Շառավիղային)
Kružno Zvartnotsatip (Զվարթնոցատիպ; literally "Zvartnots-type")

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Dr. Dickran Kouymjian Arhivirano 3. 11. 2012. na Wayback Machine
  2. ^ Arts of Armenia, Architecture Arhivirano 31. 12. 2008. na Wayback Machine
  3. ^ Garbis, Armen (1992). An Architecture of Survival. str. 71. ISBN 0-9695988-0-7.