Emma Wiklund

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Emma Wiklund
Rođenje 13. septembar 1968.
Stockholm, Švedska

Emma Wiklund (rođena Sjöberg, 13.septembra 1968, u Štokholmu, Švedska) je švedska glumica i model.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Emma je rođena u Štokholmu, od oca Šveđanina i majke porijeklom iz Konga. Visoka je 177 cm i ima plave oči i plavu kosu. Radila je za brojne modne agencije, između ostalih Thierry Mugler, Christian Lacroix i Lanvin. Svoju glumačku karijeru započinje 1995 godine, te postaje popularna s četiri nastavka francuskog filma Taxi (Taksi) (1998-2007). U svojoj domovini, poznata je i kao televizijska voditeljica i nastupima na modnoj sceni.

Udala se 2003 za Hans Wiklunda, te s njim ima dvoje djece: sin Elis i kćerka Tyra.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • 1995: Inferno
  • 1995: Lotta (švedska TV serija)
  • 1996: Catwalk (dokumentarni film)
  • 1998: Sen kväll med Luuk (švedska TV serija)
  • 1998: Taxi (kao policajka Petra)
  • 1999: Simon Sez
  • 2000: Taxi Taxi
  • 2000: Petite Copine
  • 2003: Taxi 3
  • 2007: Taxi 4

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]