Epidemija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mapa koju je napravio Dr. John Snow, pokazuje slučaje kolere u Londonu 1854. godine

Epidemija (grčki επιδημία, "među narodom rasprostranjeno") je neobično često pojavljivanje jedne bolesti u jednoj populaciji. Epidemične bolesti su između ostalog kolera, gripa, tifus i kuga. Po pravilu radi se uvjek o infekcioznim bolestima. Ponekad se taj pojam korisiti i za neinfekciozne bolesti kao naprimjer za gojaznost (da bi se opisale opasnosti kao njene posljedice).

Riječ epidemija je nastala od grčkih riječi epi ("preko") i demos ("narod").


Endemija, za razliku od epidemije, opisuje normalo i uobičajeno pojavljivanje (širenje) bolesti među jednom populacijom. Tako je naprimjer jedan određeni procenat od gripe oboljelih sasvim normalan. Čim broj oboljelih pređe jednu određenu granicu (kod gripe su to 10%) može se govoriti o epidemiji. Epidemije koje prelaze državne ili čak kontinentalne granice nazivaju se pandemije.

Kod životinja se epidemije označavaju kao epizootije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]