Ezgarot

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ezgarot je imaginarni grad iz trilogije Gospodar Prstenova. Ezgarot je bio grad Sjevernjaka. Nalazio se na velikom jezeru,u blizini Erebora. Ezgarot je u stvari,bio podignut na vodi. Stanovnici su stanovali u sojenicama. Ovaj grad je bio bogat zahvaljujuci trgovini sa Patuljcima od Erebora. Ezgarot je opstao kada je Smaug Zlatni zauzeo Erebor,iako je susjedni grad Dol uništen. Međutim,nakon što je družina pustolova predvođena Gandalfom,Torinom(patuljkom),i Hobitom Bilbom Bagginsom probudila zmaja on je krenuo da razori Ezgarot. Na sreću,Bard Lukonosac,potomak kraljeva Dola,je ubio zmaja. Kasnije je obnovio Dol i postao kralj. Ezgarot je dugo napredovao nakon ovoga u prijateljstvu sa Ljudima Dola i Patuljcima Erebora.