FK Dinamo Kijev

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
FK Dinamo Kijev
Puno imeFudbalski klub Dinamo Kijev
Osnovan1927.
LokacijaUkrajina Ukrajina
Boje   
StadionOlimpijski[1]
Kapacitet70.050
LigaPremijer liga
FederacijaUAF
Pozicija
2020/21.
1. mjesto
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući
Veb-sajtfcdynamo.kiev.ua

FK Dinamo Kijev (ukrajinski: Футбольний Клуб Динамо Київ engleski: FC Dynamo Kyiv) je profesionalni nogometni klub iz Kijeva, Ukrajina. Takmiči se u Premijer ligi Ukrajine. Domaće utakmice igra na Olimpijskom stadionu u Kijevu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Dinamo je osnovan 1927. godine kao amaterski klub, dio poznatog sovjetskog sportskog društva Dinamo. Za vrijeme SSSR-a klub je bio veliki rival s klubovima iz Moskve. Zbog uspješnih rezultata u međusobnim susretima s Moskovljanima postao je dio ukrajinskog nacionalnog ponosa i najpopularniji klub države.

Po raspadu SSSR-a klub je prerastao u najjaču ekipu ukrajinske lige. Dominirali su ligom dok Rinat Akhmetov nije preuzeo Šahtar iz Donjecka.

Od 1993. vlasnik kluba je Hryhoriy Surkis, ukrajinski biznismen. Jedan je od najmoćnijih ljudi Istočne Europe, s velikim interesima u naftnoj kompaniji.

U historiji kluba pamti se i strijeljanje igrača kluba u ljeto 1942. godine zbog pobjede nad All-Star timom njemačke vojske.[2] Nakon što su nacisti okupirali Ukrajinu, igrači Dinama su se zaposlili u gradskoj pekari, te su počeli rekreativno igrati nogomet gdje god se moglo. Jednom ih je tako primijetila i njemačka vojska, te su ih pozvali na utakmicu u kojoj su igrači trebali nastupiti pod imenom Start. U toj ekipi nastupalo je 8 igrača Dinama (Nikolaj Trusević, Mihajil Putistin, Ivan Kuzmenko, Makar Gončarenko, Fedor Tjučev, Mihajil Sviridovskij, Nikolaj Korotkih i Aleksij Klimenko), te tri igrača kijevske Lokomotive (Vladimir Balakin, Vasilij Sukharev i Mihajil Melnik).

Tokom ljetnih mjeseci 1942. godine, Start je igrao utakmice s njemačkim i savezničkim vojnicima. 12. jula porazili su Nijemce prvi put. Pet dana kasnije sa 6:0 su dobili još jači njemački tim. 19. jula su pobijedili mađarski MSG Wal s 5:1. 26. jula igrao se revanš, ali i ovaj put je Start dobio (3:2).

Činilo se da ekipa slabi pa su 6. augusta Nijemci poslali svoju nepobijedivu Flakelf momčad. Novine, iako su naširoko najavljivale ovu veliku utakmicu, nisu pisali o porazu njemačkog tima s 1:5. Tri dana kasnije opet igraju i opet s istim pobjednikom. Nakon pobjede nad Ruhom 16. augusta igrači su uhapšeni, mučeni, i zatvoreni u obližnjem kampu u Siretzu. Nikolaj Korotkih je umro pri tom mučenju. U februaru 1943. godine pri napadu partizana trojica igrač su ubijena. Pobjeći su uspjeli Gončarenko, Sviridovskij i Tjučev, te su se kasnije spasili.

1995. godine nakon što je pobijedio danski Aalborg, klub je ušao u Ligu prvaka. Prvu utakmicu je igrao s Panathinaikosom. Međutim, nakon utakmice španski sudija Antonio López Nieto je tvrdio da su mu prije utakmice čelnici kijevskog kluba nudili novac za pristrano suđenje. Klub je odmah izbačen, a Aalborg je došao na njegovo mjesto.

Klub je dosad nastupao na svim prvenstvima SSSR-a i Ukrajine, te i jedno i drugo takmičenje osvojio više puta nego ostale ekipe. 70-ih i 80-ih godina 20. vijeka reprezentacija SSSR-a bila je sastavljena većinom od igrača Dinama. 1975. godine osvojili su Kup pobjednika kupova i evropski superkup. 1986. godine opet su osvojili Kup pobjednika kupova. 1999. godine su nastupili su u polufinalu Lige prvaka.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]