Fondacija Centar za javno pravo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Centar za javno pravo (CJP) (njem. Kompetenzzentrum für Öffentliches Recht) jeste fondacija koja je osnovana posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke. Ova organizacija je osnovana u okviru Pakta za stabilnost u Jugoistočnoj Evropi, kao mjesto javne rasprave o akutnim pravnim problemima koji prate ustavnopravnu konsolidaciju Bosne i Hercegovine i zemalja iz regiona, kao i njihovo približavanje evropskim integracijama.

Osnovni zadatak centra za javno pravo je uspostavljanje naučnih kriterija kao mjerila prema kojima se mora uobličavati javno pravo. U tom smislu se u okviru Centra, na nivou ekspertiza, analiziraju akutni javnopravni problemi. Na taj način se povezivaju naučni standardi i teorija sa politikom i privredom, kroz praksu koja se rukovodi priznatim teorijskim standardima u pronalaženju rješenja i otvoranju perspektivnih puteva za budućnost.

Centar za javno pravo daje tačne stručne odgovore na pitanja: organizacije državne vlasti i državne uprave, na pitanja sadržaja i primjene propisa Evropske Unije i međunarodnopravnih standarda, ustavotvornih pitanja i tumačenja ustavnog prava kao i na sve srodne probleme parlamentarnog prava, izbornog prava, upravnog prava i prava evropskih integracija.

U središtu pažnje Fondacije su zemlje bivše Jugoslavije: BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija. Saradnici fondacije su priznati stručnjaci u navedenim područjima, koji ideološki neutralno rade na iznalaženju rješenja za uvođenje standarda pravne države, zaštite ljudskih prava, "dobre uprave" i funkcionalnih ustavnih modela.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Fondacija Centar za javno pravno". Deutsche Zusammenarbeit. Pristupljeno 12. 5. 2019.