Freddie Mercury

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Freddie Mercury (1984)

Freddie Mercury (Zanzibar, 5. septembra 1946. - London, 24. novembra 1991. godine) je bio britanski pjevač, muzičar i tekstopisac, najpoznatiji kao vokal i tekstopisac poznate rok grupe Queen. Kao izvođač, poznat po svojim blistavim nastupima i moćnom vokalu, sa rasponom od 4 oktave.[1][2] Kao tekstopisac, Freddie je napisao neke od najboljih pjesama grupe kao što su: "Bohemian Rhapsody", "Killer Queen", "Somebody to Love", "Don't Stop Me Now", "Crazy Little Thing Called Love", "We Are the Champions" i mnoge druge. Pored rada u grupi Queen, vodio je solo karijeru, ali i povremeno bio i producent i gost (klavir ili vokal) kod drugih izvođača.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Freddie je rođen na Zanzibaru, ostrvu sastavnom dijelu afričke države Tanzanije pravog imena Farrokh Bulsara. Tanzanija mu je posthumno dodijelila nagradu za osobu koja je iz Tanzanije otišla u svijet i postigla jako puno.

Majka Jer i otac Bomi porijeklom su iz Indije i time su pripadnici indijske etnije. Freddie je pohađao Englesku školu u Indiji, gdje je uzimao i lekcije iz sviranja klavira. Tamo je odabrao umjetničko ime Freddie i to je porodica isto tako prihvatila. Freddijev otac Bomi je bio računovođa za Britansku vladu. Kad su izbili nemiri, zajedno sa porodicom preseli se u Feltham, Velika Britanija.

U Veliku Britaniju došao je sa 18 godina i pohađao fakultet za umjetnost i grafički dizajn što će se u njegovoj kasnijoj karijeri primijetiti na garderobi grupe. U Engleskoj je upoznao Rogera Taylora i Briana Maya i nešto kasnije dolaskom Johna Deacona formirana je jedna od najpoznatijih svjetskih grupa - The Queen. S glasom nevjerovatnog opsega bio je jedan od najboljih vokala na tadašnjoj muzičkoj sceni. Freddie je imao izuzetan talent za pisanje pjesama i melodija. Na to je utjecalo njegovo iskustvo u raznim vrstama muzike, od indijske do britanske. Njegova uvjerljivo najbolja i u svijetu najpoznatija pjesma je Bohemian Rhapsody koja se u Britaniji zadržala 9 sedmica na broju jedan top liste. Kroz daljnji razvoj karijere napisao je veliki broj pjesama koje su i danas vrlo poznate i još se uvijek mogu čuti na stadionima ili u dvoranama (We are the Champions i We Will Rock You).

1987. upoznao je Montserrat Caballé i s njom snimio album, na kome je najpoznatija pjesma Barcelona, koja je bila izvedena na otvorenju Olimpijskih igara u Barceloni 1992. Monserrat je pjevala dok je Freddie bio na ekranu iza nje. 1987. Freddie je obolio od side, ali to nije javno priznao sve do 1991., dan prije smrti 24. novembra. Freddie je kremiran, ali je sam naredio da se ne otkrije gdje je njegov pepeo. Samo Mary Austin zna gdje se pepeo nalazi. Freddie je bio biseksualac. Također je bio veliki fan Lize Minelli i Michaela Jacksona, s kojim je snimio duo State of Shock, a sa David Boviem je snimio pjesmu Under pressure. Poslije smrti u testamentu je ostavio svoju kuću od 18 miliona funti svojoj bivšoj zaručnici Mary Austin.

20. aprila 1992. održan je Freddie Mercury Tribute Concert u Londonu, koji su direktno porenosile televizijske stanice širom svijeta. Na koncertu su uz preostale članove benda nastupali i mnogobrojni gosti.

I sada, nakon više od 15 godina od njegove smrti, još uvijek se sjećamo Freddyea kao snažnog i zabavnog za gledati, dok i na današnjoj muzičkoj sceni nema mnogo umjetnika koji imaju njegove sposobnosti.[citat potreban] Freddie je bio veliki umjetnik i imao mnogo nadarenosti, od kreiranja odjeće, do crtanja, komponiranja, sviranja, pjevanja.

Reference[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: