HNK Sloga Gornji Vakuf-Uskoplje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa HNK Sloga)
Sloga
Puno imeHrvatski nogometni klub
Sloga Gornji Vakuf-Uskoplje
Osnovan1946.
LokacijaGornji Vakuf-Uskoplje
Bosna i Hercegovina
Boje   
StadionKošute[1]
Kapacitet3.000
LigaDruga liga FBiH - Jug
FederacijaN/FS FBIH
Pozicija
2019/20.
8. mjesto
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući
Veb-sajthnksloga.com

HNK Sloga Gornji Vakuf-Uskoplje je nogometni klub iz općine Gornji Vakuf-Uskoplje, Bosna i Hercegovina. Takmiči se u Drugoj nogometnoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine - Jug.

Historija[uredi | uredi izvor]

Historija klupskog fudbala u Gornjem Vakufu počela je davne 1946. godine kada su, u martu, te godine zaljubljenici ovog sporta Nikola Juričević, Ante Tomić, Ivo Bradić, Stipo Smoljić i drugi, formirali fudbalski klub "Slogu".

Prve dvije godine NK "Sloga" nije nastupala u natjecanjima, igrali su prijateljske utakmice sa klubovima iz susjednih gradova Bugojna, Travnika, Novog Travnika, da bi od 1948. godine učestvovao u takmičenjima u zeničkom, sarajevskom i lašvanskom podsavezu. Prvi stadion u Gornjem Vakufu sagrađen je 1949. godine.

Zahvaljujući gospodinu Ivi Bradiću, čuvenom gornjevakufskom krojaču, koji je već tih godina bio depozitar fudbalskog kluba "Dinama" iz Zagreba, Sloga je od tog poznatog maksimirskog kluba dobila prvu kompletnu garnituru sportske opreme.

Okosnicu te ekipe, ranih pedesetih godina, činili su Zvonko i Hrvoje Malinar, Stipo Đikić, Ljubo Smoljić, Zrinko Kovačević, Nikola Juričević, Ivica Smoljić, Sulejman Riđal, Fahrija Hadžiabdić, Tahir Alić. Ozbiljan rad i entuzijazam donosio je dobre rezultate tako da je "Sloga" postala stabilan ligaš.

Slobodno se može reći da je NK "Sloga" svoje najblistavije trenutke imala krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina kada je bila jedna od najboljih klubova u Regionalnoj ligi Jug, odnosno Centar, nakon što je 1986. godine došlo do reorganizacije takmičenja.

Dobre sportske rezultate pratio je kvalitetan rad Uprave tako da je 1979. godine završen moderan stadion "Košute" sa svlačionicama, tribinama, atletskom stazom i ostalom neophodnom infrastrukturom koja je omogućavala kvalitetan rad svih selekcija u klubu.

U to vrijeme omladinska momčad "Sloge" bila je najbolja u zeničkom podsavezu. Omladinci "Sloge" bili su i pobjednici kupa zeničke regije u konkurenciji tadašnjih prvoligaša "Čelika" iz Zenice i "Iskre" iz Bugojna. Trener te omladinske momčadi bio je prof. David Perić, a jedan od najboljih igrača bio je Borislav Posavac.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

Nogometna škola[uredi | uredi izvor]

Fudbalska škola okuplja djecu od 7 do 16 godina, njih čak 200. Školu vode tri trenera Zdravko Fišić, Zrinko Jozić te Miroslav Arežina dugogodišnji fudbaleri "Sloge". Mladi fudbaleri nastupaju u Međukantonalnoj ligi predpočetnika, početnika i pionira (svi posebno).

Malonogometni turnir "Uskoplje"[uredi | uredi izvor]

HNK Sloga već jedanaest godina za redom organizira malonogometni turnir "Uskoplje". Ovaj turnir se održava u ustaljenom terminu od 25. jula do 14. augusta i postao je poznat i priznat i van prostora Srednjobosanskog kantona. Na turniru već tradicionalno učestvuju momčadi iz Rame, Bugojna, Jajca, Novog Travnika, a zapažen je i nastup malonogometnih reprezentativaca iz Hrvatske i Srbije.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Stadion Košute u Gornjem Vakufu-Uskoplju". sportsport.ba. Pristupljeno 7. 8. 2017.[mrtav link]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]