Jacques Chirac

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jacques Chirac

Jacques René Chirac, više poznat kao Jacques Chirac (29. novembar 1932; Pariz, Francuska) je državnik, koji je od 17. maja 1995 do 16. maja 2007 . godine obavljao dužnost predsjednika Republike Francuske. Obavljao je dužnost predsjednika Vlade od 1974. do 1976. i od 1986. do 1988.

Njegov prethodnik na mjestu predsjednika Francuske bio je François Mitterrand, a naslijedio ga je Nicolas Sarkozy. Chirac je jedina osoba koja je obavljala dužnost predsjednika Vlade Pete republike u dva navrata.

Chirac je bio jedan od najistaknutijih gostiju na proslavi šezdesetogodišnjice pobjede nad fašizmom u Moskvi 2005. godine. Tom prilikom, otkrio je spomenik Charlesu de Gaulleu.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: