Margaret Thatcher

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Margaret Thatcher
Example alt text
britanska političarka, poznata kao Čelična lady
Rođenje 13. oktobar 1925.
Grantham, UK
Smrt 8. april 2013.
London, UK

Margaret Hilda Thatcher, baronica Thatcher (Grantham, 13. oktobar 1925. - 8. april 2013.), britanska političarka, poznata kao "Čelična lejdi" (Iron Lady).

Po zanimanju advokatica i hemičarka, Margaret Thatcher 1974. godine postaje prva predsjednica konzervativne stranke, a potom i prva predsjednica vlade Ujedinjenog Kraljevstva, koji je položaj držala od 4. maja 1979. do 28. novembra 1990. godine, što je najduži mandat jednog predsjednika vlade Ujedinjenog kraljevstva od 1827. godine.

Ostat će zabilježena kao jedna od najkontroverznijih političarki 20. vijeka, sa podjednakim brojem onih koji su je idealizirali i onih koji su je osporavali. Ono što joj, međutim, niko ne može osporiti jest činjenica da je pokazala više odlučnosti nego bilo koji drugi političar njene generacije. Poznata je po odličnim odnosima sa Ronaldom Reaganom, koji ju je izuzetno cijenio i smatrao svojim najbližim savjetnikom te po načinu na koji je Ujedinjeno Kraljevstvo odvela u Falklandski rat 1982. godine.


Wikicitat
Wikicitat: Margaret Thatcher
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: