Menahem Begin

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Menahem Begin

Menahem Wolfovich Begin, rođen 16. augusta 1913. u Brest-Litovsku, Rusija, današnja Bjelorusija, umro u Tel Avivu, 9. marta 1992. Diplomirao je pravo na Univerzitetu u Varšavi 1935. godine. Tokom 30-tih bio je aktivista cionističkog pokreta tako da 1938. godine postaje jedan od vođa Irguna. Stalno je u politici i je dobitnik Nobelove nagrade za mir 1978. Također je bio šesti premijer Izraela od 21. juna 1977. do 10. oktobra 1983. Sudjelovao je je na pregovorima u Camp Davidu sa egipatskim predsjednikom Muhamadom Anwarom el-Sadatom, zbog čega su zajednički dobili Nobelovu nagradu. Mirovni ugovor između Izraela i Egipta formalno je potpisan 1979. godine.


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: