Pol Pot

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pol Pot

Pol Pot (provincija Kompong Thom, 19. maj 1928. - Anlong Veng, 15. april 1998.)[1], kambodžanski političar[2]

Vijetnamski rat je ponovo potvrdio da je narod u borbi za slobodu nemoguće pobijediti - lekcija koju sami Vijetnamci nisu dobro naučili, jer su nekoliko godina kasnije vojno intervenirali u Kambodži, iz koje su se nekoliko godina kasnije, baš kao i Amerikanci iz Vijetnama, bili prisiljeni povući.

Najstrašnija posljedica Pol Potova režima jest jezovita slika osam hiljada lubanja poredanih na jednom od kambodžanskih polja smrti koje je, između 1975. i 1979., na rubovima prašuma Indokine posijao komunistički režim Pola Pota i njegovih Crvenih Kmera.

Ono što zaslon fotografske kamere nije mogao zabilježiti prepušteno je sumornim hronikama zbivanja na jugoistoku Azije. A one kažu da je tih osam hiljada na tropskom suncu izblijedjelih lubanja tek vrh ledene sante zločina koje je tokom brutalne četverogodišnje vladavine nad svojim narodom (ali i u ime njega) počinila frakcija kambodžanskih maoista.

U obračunima s "kontrarevolucionarima", intelektualcima, stručnjacima, službenicima, vjernicima, budističkim svećenicima, nacionalnim manjinama, trgovcima, poduzetnicima, seljacima i građanima, Pol Potovi su krvnici ubili ukupno 1,7 miliona ljudi, ili petinu čitave kambodžanske populacije. Kada je bila riječ o "neprijateljima" partije, nisu se štedjela ni djeca od tek nekoliko mjeseci, ali ni čitave porodice koje su svoj krvavi kraj dočekale na nekom od bezbrojnih polja smrti.

Kako su jurišni odredi Crvenih Kmera u to vrijeme oskudijevali sa municijom, egzekucije su se vršile zašiljenim bambusovim štapom: "kontrarevolucionar" bi kleknuo nad velikom jamom, nakon čega bi mu vjerni vojnik partije u potiljak zabio ovo primitivno, ali - pokazat će surova kambodžanska statistika - nadasve efikasno oružje. Kolovođe "kontrarevolucije" čekala je puno strašnija smrt: neki od njih bili su nabijani na kolac i ostavljani da živi skončaju u najstrašnijim mukama, drugi su u drvenim kavezima izgladnjivani do smrti, a preostali su upućeni u neke od radnih kampova dok od iscrpljenosti nisu poumirali.

Također pogledajte

Reference

  1. ^ Larousse, Éditions. "Encyclopédie Larousse en ligne - Pol Pot de son vrai nom Saloth Sar". www.larousse.fr (jezik: francuski). Pristupljeno 23. 3. 2017.
  2. ^ "Pol Pot - Oxford Reference" (jezik: engleski). doi:10.1093/acref/9780199685691.001.0001/acref-9780199685691-e-2939. journal zahtijeva |journal= (pomoć)