Nicolas Sarkozy

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nicolas Sarkozy
23. predsjednik Francuske
Vrijeme na vlasti
16. maj 2007 – 15. maj 2012.
PrethodnikJacques Chirac
NasljednikFrançois Hollande
Rođenje (1955-01-28) 28. januar 1955 (69 godina)
Pariz, Francuska
Politička strankaUMP
Porodica
SuprugaMarie-Dominique Culioli (1982–1996)
Cécilia Ciganer-Albeniz (1996–2007)
Carla Bruni (2008–present)
VjeraRimokatolik
Potpis

Nicolas Paul Stéphane Sarközy de Nagy-Bocsa (rođen 28. januara 1955) jeste francuski političar i bivši francuski predsjednik od 2007. do 2012. godine

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen u Parizu kao sin mađarskog imigranta Pála Sárközyja i Andrée Mallah Židovka iz Francuske. Otac mu je bio pripadnik nižeg mađarskog protestantskog plemstva. Pál Sárközy je, do emigracije u Francusku, posjedovao veći zemljišni posjed i manji dvorac pored mjesta Szolnok u Mađarskoj. Nadiranjem Crvene armije 1944. godine Pál Sárközy izbjegao je preko Njemačke u Francusku gdje je regrutiran u Legiju stranaca u kojoj je bio do 1948. kada se seli u Pariz gdje je upoznao Nicolasovu majku, francusku Židovku Andrée Mallah sa kojom je dobio tri sina: Nicolasa, Guillaumea i Francois.

Tokom djetinjstva otac Pál Sárközy napušta porodicu i ostavlja je bez finansijske pomoći pa je Nicolas bio prisiljen brinuti se sam o sebi. Nakon školovanja i studija prava osniva reklamnu agenciju koja mu je donijela bogatstvo.

Politička karijera[uredi | uredi izvor]

Politička karijera Sarkozyja počela je u njegovoj 22. godini kada se uključio u neodegolističku stranku i kada je postao vijećnik u bogatom pariskom predgrađu Neuilly-sur-Seine u kojem je kasnije postao i načelnik. U nacionalnim okvirima postao je poznat nakon talačke krize u navedenom predgrađu 1993. godine pri čemu je on odigrao značajnu pregovaračku ulogu prije nego je policija likvidirala otmičara.

Nakon tog događaja, politička karijera Nicolasa Sarkozyja kreće u uzlaznom smjeru. Postaje ministar za budžet u vladi Édouarda Balladura u periodu 1993. do 1995. godine. Godine 1999. na kratko postaje i predsjednik neodegolističke partije, a 2002. nakon što je Jacques Chirac ponovno izabran za predsjednika Francuske ulazi u vladu kao ministar unutrašnjih poslova, nakratko kao ministar finansija da bi se ponovno vratio na položaj ministra unutrašnjih poslova.

Sarkozy je harizmatičan političar poznat po svojim oštrim i jasnim istupima protiv kriminala. Kritičari ga optužuju za demagogiju, populizam i desničarenje.

Tokom 2006. godine izborio je ispred svoje stranke kandidaturu za francuskog predsjednika pa je u prvom krugu predsjedničkih izbora održanih 22. aprila 2007. osvojio najveći broj glasova i ušao u drugi krug koji je održan 6. maja 2007. godine. Sarkozy pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora protivkandidatkinju Segolene Royal te je time postao francuski predsjednik i nasljednik Jacguesa Chiraca.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]