Kapi-kula na Ploči

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Kapi kula na Ploči)
Kapi kula na Ploči
Kapi kula na Ploči - Muzej „Alija Izetbegović“

Kapi kula na Ploči nalazi se u sklopu bedema i predstavlja jednu od tri kapi-kule (Višegradska, kapi-kula na Ploči i kapi-kula na Širokcu) u okviru starog vratničkog grada. Izgrađena je na inicijativu bosanskog namjesnika Ahmed-paše Rustempašića u periodu od 1729-39. godine.

Kapi-kula na Ploči predstavlja stari tip kula koje su u ratu služile za odbranu, a u miru kao gradska vrata.[1] Kula je građena od grubo tesanog kamena krečnjaka i sedre. U osnovici je kvadrat, u sredini je prolaz pokriven bačvastim svodom. Do prostorija na spratovima, na čijim se zidovima nalaze prozori i puškarnice nekad se dolazilo drvenim stepeništem. Kapi kula na Ploči povezana je kamenim bedemom sa kapi kulom Širokac.

Kula je renovirana i pretvorena u muzej posvećen prvom predsjedniku Predsjedništva Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.[2] Muzej Alija Izetbegović je otvoren 19. oktobra 2007. godine.[3]

Kapi kula na Ploči se nalazi unutar graditeljske cjeline Stari grad Vratnik koja je proglašena Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika - Graditeljska cjelina – Stari grad Vratnik u Sarajevu". Arhivirano s originala, 3. 4. 2015. Pristupljeno 5. 5. 2012.
  2. ^ Iz kulturne historije Sarajeva[mrtav link]
  3. ^ "Muzej Alija Izetbegović". Arhivirano s originala, 2. 6. 2012. Pristupljeno 5. 5. 2012.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]