Magazin (grupa)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Magazin-1996-Nebo-boje-moje-ljubavi.jpg

Magazin je muzička pop-grupa porijeklom iz Splita. Nastali su krajem 1970-ih/početkom 1980-ih godina kao "Dalmatinski magazin", da bi se kasnije preimenovali u "Magazin". Prvu singl ploču s pjesmama "Školski dani" i "Uspomene toplog ljeta" objavili su 1979. godine pod imenom "Dalmatinski magazin", a prvi album "Slatko stanje" objavljuju 1982. godine.

Kroz grupu je prošlo nekoliko pjevačica, između ostalih: Ljiljana Nikoloska i Danijela Martinović. Njegovali su mješavinu dalmatinskog i mediteranskog popa sa laganim pjesmama ležernijeg teksta, da bi danas prešli na balkanski etno-pop sa istočnjačkim motivima.

Brojni nastupi na festivalima, pogotovo na Splitskom festivalu, gdje debitiraju 1980. godine. 1983. na 23. "Splitu ´83" lansiraju jedan od svojih najvećih hitova - "Kokolo". Na Euroviziji 1995. godine nastupaju s pjesmom "Nostalgija" s popularnom opernom pjevačicom Lidija Horvat Dunjko i osvajaju 6.mjesto. Pjesmom "Ne tiče me se", za koju je snimljen i spot u režiji Zorana Peze, osvajaju prvo mjesto publike na festivalu Splitska fjera Split04 u Splitu.

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Originalna postava[uredi | uredi izvor]

  • Željko Baričić (1979. -) – gitara
  • Nenad Vesanović (1979. -) – bas gitara
  • Zoran Marinković (1979. -1984.) – bubnjevi
  • Miro Crnko (1979.) – klavijature
  • Majda Šoletić (1979. -1982.) – vokal
  • Tonči Huljić (1979. -2006.) – klavijature

Trenutni članovi grupe[uredi | uredi izvor]

  • Željko Baričić (1979. -) – gitara
  • Nenad Vesanović (1979. -) – bas gitara
  • Ante Miletić (1984. -) – bubnjevi
  • Ivan Huljić (2007. -) – klavijature
  • Andrea Šušnjara (2010. -) – vokal

Bivši članovi[uredi | uredi izvor]

Festivali[uredi | uredi izvor]

  • 1982 - Split 82
  • 1983 - Split 83
  • 1984 - Split 84
  • 1985 - Jugovizija 85 - 7. mjesto
  • 1985 - Split 85
  • 1992 - Eurovizija ( Dora ) 1992 - 1.mjesto
  • 1995 - Dora 1995
  • 1995 - Eurosong 1995 - 6.mjesto
  • 1997 - Dora 1997
  • 1998 - Dora 1998
  • 1999 - Dora 1999
  • 1999 - Melodije Jadrana 1999
  • 1999 - Split 1999
  • 2000 - Dora 2000
  • 2000 - Split 2000
  • 2001 - Tonika 2001
  • 2002 - Hrvatski Radijski Festival 2002
  • 2003 - Hrvatski Radijski Festival 2003
  • 2003 - Split 2003
  • 2004 - Split 2004
  • 2005 - Dora 2005
  • 2006 - Dora 2006
  • 2007 - Split 2007
  • 2008 - CMC festival
  • 2008 - Split 2008
  • 2010 - Split 2010

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • 1982 - Slatko stanje
  • 1983 - Kokolo
  • 1984 - O, la, la
  • 1985 - Piši mi
  • 1986 - Put putujem
  • 1987 - Magazin
  • 1988 - Besane noći
  • 1989 - Dobro jutro
  • 1990 - Svi najveći hitovi 1983-1990
  • 1991 - Da mi te zaljubit u mene
  • 1993 - Došlo vrijeme
  • 1993 - Najbolje godine
  • 1994 - Simpatija
  • 1996 - Nebo boje moje ljubavi
  • 1998 - Da si ti ja
  • 2000 - Minus i plus
  • 2002 - S druge strane mjeseca
  • 2004 - Paaa..?
  • 2005 - Dueti 1985 - 2005
  • 2007 - Dama i Car
  • 2008 - Bossa n' Magazin

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]