Boris Novković

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Boris Novković
Example alt text
Rođenje 25. decembar 1967.
Sarajevo, Jugoslavija

Boris Novković je hrvatski kantautor i pjevač pop muzike mlađe generacije. Rođen je u Sarajevu. Prvu gitaru je dobio sa 13 godina i još svira na njoj. Živi u Zagrebu.

Festivali[uredi | uredi izvor]

Boris Novković karijeru je započeo 1986. prvim albumom "Kuda idu izgubljene djevojke", a istoimeni singl mu je donio nezapamćeni uspjeh na prostorima bivše Jugoslavije. Najveći san mu je bio odlazak na Eurosong, a to se i dogodilo 2005, kada je na Dori pobjedio sa pjesmom u 'slavenskom stilu' "Vukovi umiru sami". U Kijevu je, nakon niza nesretnih okolnosti, završio 11. Najprodavaniji album je "Jači od sudbine" koji je prodao u više od 160 000 primjeraka. Njegovu karijeru krase pjesme poput: "Kuda idu izgubljene djevojke", "Jači i od sudbine", "Sve mijenja se", "U dobru i zlu", "Dok svira radio", "Šta je sa princezom moje vrele mladost", "Dijana", te posljednji hit "Ostvaren san". Bio je sudionik i pobjednik mnogobrojnih festivala. Nedavno je primio nagradu hrvatske muzičke scene "Zlatne ptice". 7. novembra 2006. u KD Vatroslavu Lisinskom održao je, za sve prisutne, a i samog Borisa, nezaboravni koncert prožet emocijama i sjećanjima na njegovih "prvih dvadeset" godina.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  1. Kuda idu izgubljene djevojke...1986 120.000
  2. Jači od sudbine1987 160.000
  3. Dok svira radio1988 150.000
  4. Obojeni snovi1989
  5. 100X1991
  6. Struji struja1993
  7. U dobru i u zlu1995
  8. The best of Boris1995
  9. Sve gubi sjaj bez ljubavi1997
  10. Branim se1999
  11. Direkt2000
  12. Ko je kriv2002
  13. The best of 1995-20032003
  14. Ostvaren san2004

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]



System-users.svg Nedovršeni članak Boris Novković koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.