Početna strana

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Main Page)
Idi na: navigacija, traži
slobodnu enciklopediju koju svako može uređivati.
Trenutno ima 49.784 članka na bosanskom jeziku.
Šta je Wikipedia? · Sadržaj · Najčešća pitanja · Čaršija

Kategorije · Odabrani članci · Dobri članci · Wikitimovi · Sve stranice

Odabrani članak mjeseca

Afrika 1914.

Dekolonizacija Afrike je historijski proces koji se odigrao u većem dijelu afričkog kontinenta nakon Drugog svjetskog rata. On podrazumijeva osamostaljivanje velikog broja evropskih posjeda (britanskih, portugalskih, francuskih i belgijskih) i formiranje afričkih država.

Osamostaljenje evropskih kolonija u prekomorskim zemljama nije bilo ograničeno na Afriku. Ono je obuhvatalo sve kontinente, baš kao što je i evropsko osvajanje prekomorskih posjeda obuhvatalo sve kontinente. Drugi svjetski rat bio je svakako katalizator, ali korijeni promjena sežu u dalju prošlost. Zakon o upravljanju Indijom, koji je donio Britanski parlament 1935, predviđao je nezavisnost Indijskog potkontinenta, mada ne u onom obliku u kojem je došlo do nezavisnosti. Međutim, posljedice rata utjecale su na to da evropske sile sagledaju novu perspektivu svijeta i svog mjesta u njemu, uključujući i njihove odnose prema Africi. (Više...)
Odabrani članci  • Glasanje  • Uredi

Aktuelno

Uredi

Slika dana

Uredi

Vijesti

LocationSolomonIslands.png

24. april

  • Sigurnosna situacija u Ukrajini i dalje je napeta. U blizini istočnog ukrajinskog grada Slavjanska ubijene su najmanje dvije osobe, a navodno je došlo i do sukoba u Artjomovsku. Prema posljednim vijestima, ukrajinska vojska tenkovima pokušava ući u Slavjansk, koji je pod kontrolom proruskih pobunjenika.

13. april

  • Održani predsjednički izbori u Republici Makedoniji.
  • Novi potres jačine 7,5 stepeni dogodio se kod Solomonskih Ostrva, u Pacifičkom okeanu, nekoliko sati nakon potresa jačine 7,6 stepeni na istom mjestu.

1. april

  • Zemljotres jačine 8,2 stepena po Richteru potresao je sjevernu obalu Čilea. Pet osoba je poginulo, a izdato je i upozorenje za cunami. Narednih dana su zabilježena brojna podrhtavanja, od kojih je najjače zabilježeno 3. aprila a iznosilo je 7,7 stepeni.

31. mart

  • Jedanaest rudara povrijeđeno je u gorskom udaru u jami Raspotočje rudnika Zenica. Jedan rudar je u kritičnom stanju. Nezgoda se dogodila 29 minuta iza ponoći u jamskim prostorijama na dubini između 850 i 900 metara.
Više vijesti  • Uredi

Na današnji dan

Oliver Cromwell

Citat dana

Border left.svg
Laganje je uvijek kukavičluk, a kukavičluk je posljedica neznanja.

Alexander S. Neill

Border down.svg

Sadržaj

Wikimedia-logo.svg

Wikimedia Fondacija omogućava tehničku, finansijsku i pravnu osnovu Wikipedije. Wikimedia omogućava još nekoliko slobodnih Wiki projekata na raznim jezicima:

Wikicitat
Kolekcija slobodnih citata
Wikirječnik
Slobodan rječnik
Wikivrste
Katalog živih vrsta
Wikivijesti
Slobodan izvor vijesti
Wikiizvor
Slobodna biblioteka
Wikimedia Commons
Zajedničko skladište
Wikiversity
Wikiverzitet
Wikiknjige
Slobodne knjige i priručnici
Meta-Wiki
Koordinacija svih Wiki projekata
Wikipodaci
Slobodna baza znanja