Ministarstvo magije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Harry Potter organizacije
Ministarstvo Magije
Sjedište London
Namjere Održati red u čarobnjačkoj Britaniji
Neprijatelji Lord Voldemort i Smrtonoše
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Red feniksa; spomenuto u svim knjigama o Harry Potteru

Ministarstvo magije je imaginarno glavno političko tijelo čarobnjačke zajednice u Ujedinjenom Kraljevstvu u seriji romana o Harryju Potteru autorice J. K. Rowling. Nastalo je iz nekadašnjeg Čarobnjačkog vijeća. Poznato je da druge zemlje također imaju svoja Ministarstva magije. Posao Ministra magije, čini se, uključuje izvršne, zakonodavne i sudske funkcije. Ministarstvo ima sedam odjela i veliki broj ureda koji se nose sa različitim područjima čarobnjačkog svijeta. Različiti odjeli komuniciraju pomoću internih dopisa, začaranih papirnatih aviončića blijedoljubičaste boje. Britansko Ministarstvo magije smješteno je u središtu Londona, duboko pod zemljom.

Ministarstvo održava kontakt sa britanskim Premijerom pomoću portreta čarobnjaka u premijerovom uredu u Downing Streetu, koji ga obavještava o vremenu dolaska Ministra magije (Harry Potter i Princ miješane krvi). Da se uđe u Ministarstvo potrebno je birati broj 62442 ("MAGIC") u određenoj telefonskoj govornici i nakon toga reći svoje ime i razlog dolaska. Zatim se (magičnim sistemom) izdaju propusnice i telefonska govornica se spušta u pod sve do predvorja u Ministarstvu. Drugi načini za dolazak u Ministarstvo su aparacija i letimreža.

Sadašnji Ministar Magije[uredi | uredi izvor]

Sadašnji britanski Ministar magije je Rufus Scrimgeour.

Bivši Ministri Magije[uredi | uredi izvor]

Rufus Scrimgeour zamijenio je Corneliusa Fudgea na mjestu Ministra u Harryju Potteru i Princu miješane krvi. Fudge je na toj poziciji zamijenio Millicent Bagnold, o kojoj ništa drugo nije poznato. Prijašnji ministri bili su Grogan Stump, koji je dao prvu prihvatljivu definiciju bića i koji je bio jedan od najpopularnijih ministara i Artemisia Lufkin, prva vještica izabrana na taj položaj. Pod ministrom se nalaze razni pomoćnici (najpoznatija među njima je Dolores Umbridge) i šefovi raznih magičnih odjela. Tačna struktura vlasti u ministarstvu nije u potpunosti poznata.

Albusu Dumbledoreu, bivšem direktoru Hogwartsa, tri je puta ponuđen posao Ministra magije i on ga je tri puta odbio. Kad je Tom Marvolo Riddle, sada Lord Voldemort, završavao svoje školovanje u Hogwartsu, svi su predviđali da će jednom postati Ministar Magije. Riddle je, međutim, odbio sve ponude za pomoć da pronađe posao u Ministarstvu.

Vodič kroz Ministarstvo[uredi | uredi izvor]

Spisak spratova u Ministarstvu Magije:

Glavni lift (maskiran kao telefonska govornica) prevozi posjetioce do predvorja na nivou 8.

Više od dvadeset liftova staje na svim spratovima od nivoa 1 do nivoa 9.

Stubištem se vjerovatno može doći do svih 10 nivoa u Ministarstvu, ali jedino se njima može doći do sudnica na nivou 10.

Odjel magičnog pravosuđa[uredi | uredi izvor]

Ovaj odjel je gotovo sigurno najvažniji od svih, zato što se radi o kombinaciji policije i pravnih ustanova. Nalazi se na drugom nivou Ministarstva magije i uključuje Ured za neovlaštenu upotrebu magije koji kažnjava čarobnjake koji ne koriste magiju na ispravan način ili je koriste pred bezjacima; Ured za zloupotrebu bezjačkih artefakata, koji regulira bacanje čarolija na bezjačke predmete (vodi ga Arthur Weasley); Ured za otkrivanje i zapljenu lažnih odbrambenih čarolija i hamajlija; sjedište aurora, elitnih lovaca na zle čarobnjake, i administrativnu službu Čarosudnog suda.

Odjel magičnog pravosuđa, prije brutalne smrti od ruke Lorda Voldemorta, vodila je Amelia Bones.

Odjel za magijske igre i sportove[uredi | uredi izvor]

Najopušteniji odjel u Ministarstvu (na zidovima u hodniku mogu se vidjeti posteri omiljenih metlobojskih ekipa, iako treba primijetiti da i neki aurori u svojim uredima imaju slične postere) bavi se organiziranjem raznih sportskih događaja, kao što su na primjer Svjetsko prvenstvo u metloboju i Tromagijski turnir. Ludovic "Ludo" Bagman bio je šef odjela, ali je zbog svojih kockarskih dugova bio prisiljen pobjeći od goblina kojima je dugovao novac. Sadašnji šef odjela je nepoznat. Odjel se nalazi na nivou 7 u Ministarstvu Magije i uključuje:

Odjel za magične nesreće i katastrofe[uredi | uredi izvor]

Ovaj odjel je odgovoran za popravljanje sve slučajne magične štete. Nalazi se na nivou 3 Ministarstva magije i uključuje sljedeće urede:

  • Odred za ispravljanje čarobnjačkih ozljeda
To je odred čarobnjaka čiji je posao popraviti posljedice slučajne magije, koju obično uzrokuju mlade vještice i čarobnjaci koji još nisu naučili kontrolirati svoju magiju. Naprimjer, ovaj odred morao je intervenirati kad je u Harryju Potteru i Zatočeniku Azkabana Harry napuhao svoju tetu Margu kao balon. Odred je vjerovatno morao pozvati i oblivijatore kako bi oni promijenili Margino sjećanje.

Odjel za regulaciju i kontrolu magičnih stvorenja[uredi | uredi izvor]

Odjel je podijeljen na tri osnovne direkcije (za zvijeri, bića i duhove) i sastoji se od manjih ureda kao npr. za kontakt sa goblinima i kentaurima, iako se kentauri nikad nisu ni pokušali obratiti tom uredu. Zato se fraza da nekog "šalju u Ured za kentaure" koristi kao interna šala, a znači da će taj neko uskoro dobiti otkaz. Za više detalja o razlikama između ovih direkcija pogledajte Čarobne zvijeri u Harry Potteru.

U sedmom poglavlju Harryja Pottera i Reda feniksa saznajemo da se odjel nalazi na nivou 4 u Ministarstvu magije.

Uredi:

  • Direkcija za zvijeri:
    • Jedinica za hvatanje vukodlaka
    • Odbor za uklanjanje opasnih stvorenja
    • Registar vukodlaka
    • Ured za istraživanje zmajeva
    • Ured za kontakt s kentaurima
  • Direkcija za bića:
    • Služba za pomoć vukodlacima
    • Ured za kontakt s goblinima
    • Ured za premještanje kućnih vilenjaka
  • Direkcija za duhove:
    • Savjetodavni ured za štetočine

Odjel tajni[uredi | uredi izvor]

Bitka u Ministarstvu
Dio drugog uspona Lorda Voldemorta
Datum: juni 1996.
Mjesto: Sjedište Ministarstva magije u Londonu; Odjel tajni
Ishod: Pobjeda Reda feniksa i Dumbledoreove Armije
Borci
Red feniksa, Dumbledoreova ArmijaLord Voldemort i Smrtonoše
Zapovjednici
Albus Dumbledore,
Harry Potter
Lord Voldemort, Lucius Malfoy, Bellatrix Lestrange
Snage
Red: oko 6 čarobnjaka sa štapićima;
DA: 6 čarobnjaka školske dobi sa štapićima
oko 12 čarobnjaka sa štapićima
Žrtve
Red: jedan mrtav,nekoliko lakših ozljede;
DA: lakše ozljede
većina zarobljena, dvoje odbjeglih

Napomena: U tekstu koji slijedi ima puno riječi poput "možda", "čini se" i "vjerovatno" zato što mnoge stvari o Odjelu tajni još nisu poznate, a sve će se vjerovatno razjasniti u posljednjoj knjizi.

Odjel tajni je, kao što mu i samo ime kaže, tajnovit odjel. Većinu operacija izvodi u potpunoj tajnosti. Svega nekoliko čarobnjaka u Ministarstvu zna što se zapravo nalazi u odjelu. Ti čarobnjaci, koji rade u Odjelu tajni, nazivaju se Neizrecivci.

Iako je većina poslova kojima se u Odjelu bave još uvijek ostala tajna, neki od projekata, koji se izvode zbog istraživanja, su otkriveni u Redu feniksa. Čini se da Odjel radi na otkrivanju tajni smrti i vremena, a između ostalog i bilježi sva proročanstva, bez obzira na to kada su nastala. Ta proročanstva se magičnim putem spremaju u staklene kugle koje se nalaze na policama u Dvorani Proročanstava. Zaštićena su magijom, tako da ih Čuvar Dvorane Proročanstava i ljudi na koje se proročanstva odnose mogu skinuti sa polica; sve druge obuhvata trenutno ludilo.

Sve sobe u Odjelu (iako ni jedna nije izričito imenovana) bave se različitim tajnama života, pa tako postoje sobe "Vremena", "Smrti", "Ljubavi"...

Te sobe uključuju:

  • Okruglu sobu koja služi kao ulaz u druge. Njeni zidovi se okreću, i tako zbunjuju i dezorijentiraju one koji se u sobi nalaze, svaki put kad su sva njena vrata zatvorena. To je vjerovatno uvedeno iz sigurnosnih razloga, kako bi se zaustavilo one koji nisu zaposleni u Odjelu da dođu do svog cilja. Soba na usmeni zahtjev za izlazom odgovara otvaranjem odgovarajućih vrata.
  • Odaja misli - izdužena soba u kojoj mozgovi plivaju u zelenoj otopini (čini se da tim "mozgovima" upravlja neko stvorenje koje ih koristi kako bi zadavilo svoje žrtve). Vjerovatno se koristi za proučavanje uma.
  • Odaja svemira - mračna prostorija puna planeta koje lebde u zraku. I posjetioci mogu početi lebdjeti. Uključuje planete Uran i Pluton (i ostale planete Sunčevog sistema). Vjerovatno se koristi za proučavanje gravitacije i drugih prirodnih sila.
  • Odaja smrti - velika soba pravougaonog oblika, koja podsjeća na amfiteatar, sa kamenim podijem u središtu na kojem se nalazi stari kameni luk zastrt crnim velom. Kroz taj je luk u Harryju Potteru i Redu feniksa pao Sirius Black, Harryjev krsni kum. Vjerovatno se koristi za proučavanje smrti.
  • Odaja vremena - soba u kojoj se čuvaju razne naprave povezane s vremenom, kao npr. satovi raznih opisa i vremokreti (lančići sa pješčanim satovima koji onog koji ih nosi mogu poslati u prošlost). U sobi se nalazi i tajanstveno zvono unutar kojeg se sve pomlađuje, a zatim polahko vraća u prvobitno stanje kao u začaranom krugu. Vjerovatno se koristi za proučavanje vremena.
  • Odaja budućnost - ogromna soba sa više od stotinu redova polica na kojima se čuvaju proročanstva. U novinskom članku u Dnevnom Proroku imenovana je kao Dvorana Proročanstava. Harry Pottera, Rona Weasleya, Hermionu Granger, Ginny Weasley, Nevillea Longbottoma i Lunu Lovegood su u tu odaju namamili Lord Voldemort i njegove smrtonoše. Vjerovatno se koristi za proučavanje proročanstava i budućnosti.
  • Odaja ljubavi - soba iza vrata koja uvijek ostaju zatvorena i koja se ne mogu otvoriti ni Alohomorom ni nikakvim čarobnim noževima. Prema riječima Albusa Dumbledorea, iza tih se vrata krije najtajniji predmet proučavanja u cijelom Odjelu: sila koja je istovremeno i ljepša i strašnija od smrti, inteligencije i prirodnih sila. To je moć koju Harry posjeduje i koju Voldemort uopće nema.

Šesnaest godina prije Harry Potter i Reda feniksa, Sybill Trelawney je izrekla proročanstvo o Lordu Voldemortu i Harryju Potteru. Smrtonoša (koji je u Harry Potteru i Princu miješane krvi otkriven kao Snape) je načuo dio proročanstva. Voldemort je odlučio ubiti Harryja vjerujući da će to spriječiti ostvarivanje proročanstva: umjesto toga, upravo je on uzrokovao događaje opisane u proročanstvu, i tako izgubio svoje moći.

Nakon što je vratio svoje moći u Harry Potteru i Plamenom Peharu, Voldemort je odlučio dokopati se Trelawneyinog proročanstva, koje je sada bilo pohranjeno u Odjelu tajni. Nevolja je bila u tome da su proročanstvo iz Odjela mogli uzeti samo on ili Harry Potter. Kako Lord Voldemort nije planirao ušetati u Ministarstvo i uzeti proročanstvo, odlučio je namamiti Harryja da to učini za njega.

Taj je plan gotovo uspio, ali proročanstvo je uništeno prije nego što ga je Voldemort imao priliku čuti. U Ministarstvu je došlo do borbe i Sirius Black je upao kroz Veo i umro. Kad je Cornelius Fudge svojim očima vidio Voldemorta u Ministarstvu magije, bio je prisiljen priznati da je bio u krivu kad je nijekao Voldemortov povratak.

Nažalost, u Harry Potteru i Princu miješane krvi, junaci su shvatili da se situacija nije puno popravila, zato što je Ministarstvo odlučilo brinuti se samo za dobar izgled u očima čarobnjačke zajednice, a nikako se nije pokušalo uhvatiti u koštac sa Voldemortom. Za primjer se mogu uzeti hapšenje Stana Shunpikea koji nije kriv za više od običnog hvalisanja i pokušaj da se Harryja učini maskotom Ministarstva. Kad je Harry to odbio, Rufus Scrimgeour, koji je zamijenio Fudgea na mjestu Ministra magije, ga je optužio da je Dumbledoreov čovjek do srži, što je karakteristika koju je Harry s ponosom prisvojio.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]