Murska Sobota

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Murska Sobota
MurskaSobota1.jpg
Prikaz Murska Sobota
Grb Položaj
Nedostaje grb
Položaj naselja Murska Sobota
Osnovne informacije
Država: Flag of Slovenia.svg Slovenija
Stanovništvo: 20.080 popis (2002)
Stanovništvo (Urbana zona): 12.437 popis (2002)
Površina: 64,4 km2
Gustoća: 312 stanovnika na km2
Nadmorska visina: 189,1 n.m.
Administracija
Načelnik: Anton Štihec
Web stranica:

Murska Sobota (mađ.: Muraszombat, njem.: Olsnitz, prek.: Mürska Sobouta) je grad i sjedište istoimene općine na sjeveroistoku Slovenije. Nalazi se na rijeci Muri i glavni grad je regije Prekmurje.

Historija[uredi | uredi izvor]

Područje Murske Sobote bilo je naseljeno od prahistorije. U ranom srednjem vijeku na ovom području se naseljavaju Slaveni, ali već u 11. vijeku ovo područje podpada pod vlast srednjovjekovne Ugarske. Grad se tada počeo razvijati kao trgovačko središte, na šta upućuje i naziv grada (subota kao tržišni dan).

Murska Sobota je više vijekova bio u posjedu Habsburgovaca, i za razliku od većine slovenskih gradova, to u sastavu Ugarske. Godine 1918. ulazi u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Jugoslavije, da bi danas bio jedan od 10 vodećih gradova Slovenije.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Murska Sobota


Flag of Slovenia.svg Nedovršeni članak Murska Sobota koji govori o gradu u Sloveniji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.