NFPA 704

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Primjer jednog NFPA 704 znaka

NFPA 704 je standard, koji je ustanovila američka Nacionalna agencija za zaštitu od požara (National Fire Protection Association). To je standardni sistem za identifikaciju opasnosti od materijala pri intervencijama kod nesreća.

Obilježavanje[uredi | uredi izvor]

NFPA 704 se obilježava sa četiri različite boje. Plava boja ukazuje na nivo opasnosti po zdravlje, crvena na zapaljivost, žuta na hemijsku reaktivnost, a bijela je za posebne kodove za jedinstvene opasnosti. Svaki od ovih nivoa je ocijenjen na skali od 0 do 4, pri čemu 0 predstavlja odsutnost opasnosti a 4 predstavlja veoma veliku opasnost.[1]

Zdravlje (Plava) Zapaljivost (Crvena)
4 Kratkotrajno izlaganje može prouzrokovati smrt ili trajne povrede (npr. cijanovodik, fosfin) 4 Brzo i potpuno isparava pri atmosferskom pritsku i temperaturi ili se lahko raspršuje u zraku i lahko gori (npr. propan). Tačka paljenja ispod 23 °C (73 °F)
3 Kratkotrajno izlaganje može prouzrokovati privremene i umjerene povrede (npr. hlor) 3 Tečnosti i čvrste supstance koje se mogu zapaliti pod gotovo svim temperaturnim uslovima okoline (npr. benzin). Tečnosti čija je tačka paljenja ispod 23 °C (73 °F) i tačka ključanja iznad 38 °C (100 °F) ili tačka paljenja između 23 °C (73 °F) i 38 °C (100 °F)
2 Intenzivno i kontinuirano, ali ne hronično izlaganje, može prouzrokovati privremenu nesposobnost ili eventualno trajnu povredu (npr. etil eter) 2 Mora se zagrijati ili izložiti relativno visokoj temperaturi okoline da bi došlo do paljenja (npr. dizel gorivo). Tačka paljenja između 38 °C (100 °F) i 93 °C (200 °F)
1 Izlaganje uzrokuje iritaciju sa manjim povredama (npr. aceton) 1 Mora se zagrijati da bi došlo do paljenja (npr. sojino ulje). Tačka paljenja iznad 93 °C (200 °F)
0 Nema opasnosti po zdravlje, nisu potrebne mjere zaštite (npr. lanolin) 0 Ne gori (npr. voda)
Nestabilnost/Reaktivnost (Žuta) Posebno (Bijela)
4 Brzo eksplodira pri normalnoj temperaturi i pritisku (npr. nitroglicerin, RDX)   Bijelo područje za posebna upozorenja može sadržavati više simbola. NFPA 704 standardom su definisani sljedeći simboli:
3 Može doći do eksplozije, ali je potreban jak izvor kao inicijator, mora se zagrijati, reaguje eksplozivno sa vodom, ili detornira pri udaru (npr. amonij-itrat) W Reaguje sa vodom na neuobičajen i opasan način (npr. cezij, natrij, sulfatna kiselina)
2 Burno reaguje na povišenoj temperaturi i pritisku, burno reaguje sa vodom, ili daje eksplozivu smjesu sa vodom (npr. fosfor, kalij, natrij) OX Oksidans (npr. kalij-perhlorat, amonij-nitrat, vodik-peroksid)
1 Uobičajeno stabilan, ali može postati nestabilan pri povišenoj temperaturi i pritsku (npr. propen) ACID Jaka kiselina
0 Uobičajeno stabilan, čak i kod izlaganja požaru i ne reaguje sa vodom (npr. helij) ALK Jaka baza
COR Korozivna materija
BIO Materijal je biološki opasan (zarazan)
Radioaktivna materija

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 10. 3. 2015. Pristupljeno 2. 10. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]