Nataša Kandić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nataša Kandić
1. Koordinatorica
REKOM mreže pomirenja
Vrijeme na vlasti
2014–
1. izvršna direktorka FHP-a
Vrijeme na vlasti
1992–2012.
Prethodnikniko (ured osnovan)
NasljednikSandra Orlović
Rođenje (1946-12-16) 16. decembar 1946 (77 godina)
Kragujevac, FNR Jugoslavija
ObrazovanjeUniverzitet u Beogradu

Nataša Kandić (Kragujevac, 1946) jest poznati borac za ljudska prava u Srbiji, trenutna koordinatorica REKOM mreže pomirenja.

Nataša Kandić je izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo iz Beograda koji je oformila 1992. To je nevladina organizacije koja istražuje ubistva, mučenja, logore i nestanke ljudi tokom sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije. Zbog prikupljanja i objavljivanja materijala o ratnim zločinima, Nataša Kandić nije bila popularna među pripadnicima i simpatizerima režima tadašnjeg šefa države Slobodana Miloševića, a sličan status ima i kod aktuelnih vlasti u Beogradu. Većina desničarskih političkih organizacija u Srbiji je optužuje za antisrpsku politiku. Istovremeno je dobitnica niza međunarodnih priznanja – nagradu Human Rights Watch je dobila 1993., a 2003. američki nedjeljnik TIME uvrstio ju je na listu 36 evropskih heroja.

Postala je počasna građanka Sarajeva 29. septembra 2005. zbog njenog zalaganja "da se kazne svi oni koji su počinili grozni masakr u Srebrenici".

Odlukom predsjednika Republike Hrvatske 1. septembra 2006. godine odlikovana je redom danice hrvatske s likom Katarine Zrinske "za zasluge u promicanju moralnih društvenih vrednota kroz sudjelovanje u mnogim humanitarnim aktivnostima". Nataša je službenik Haškog tribunala.

S režiserom Lazarom Stojanovićem ima sina.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]