PC Ušće

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
PC Ušće najviša zgrada Beograda, Srbije i Balkana.

Poslovni centar Ušće sa svojih 141 metra visine predstavlja jednu od najviših zgrada na Balkanu, a nalazi se u Beogradu, glavnom gradu Srbije.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Pozicionirana je u općini Novi Beograd, u bloku 16 na ušću Save u Dunav PC Ušće predstavlja drugu najvišu zgradu Balkana i jednu od najljepših i najmodernijih u regiji, visoka je 134 metra. U rekonstrukciju ovog zdanja, nakon oštećenja u NATO-vom bombardiranju SRJ uloženo je 35 miliona eura, zgrada je dobila dva nova sprata i danas ima ukupno 25 spratova. Ukupna površina poslovnog prostora ovog objekta je 27.237 kvadratnih metara, a čitava zgrada opremljena je najmodernijom opremom koja je u skladu s najvišim svjetskim standardima. Svaki sprat ima klimu, podno grijanje, neprobojna stakla i najsavremenije sisteme za nadgledanje komunikacija itd. Zgrada posjeduje sedam modernih liftova kojima se za svega dvadesetak sekundi stiže od prizemlja do posljednjeg sprata, a tu je i 750 mjesta za parkiranje. Tokom rekonstrukcije zgrada je dobila potpuno novu arhitektonsku glasuru, nekadašnju aluminijsko-staklenu fasadu zamijenila su plavo-zelenkasta stakla.

Historija[uredi | uredi izvor]

CK - NATO bombardiranje- Obnova - PC Ušće

Ideja o zidanju kompleksa zgrada najviših državnih institucija na lijevoj obali Save, u okviru novog grada pojavljuje se 1947. Od 1962. do 1964. godine realizira se samo kula. Zdanje je useljeno 1965. kao glavna zgrada Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. Naziv zgrade u to vrijeme bio je Palata društveno-političkih organizacija popularno CK. Početkom 1990. godine postaje poslovni centar. Zgrada je oštećena u granatiranju 21. aprila i 27. aprila 1999. godine. Rekonstrukcija je počela 2003, a završila sredinom 2005. godine.

Kompleks Ušće[uredi | uredi izvor]

Kompleks Ušće je projekt koji bi trebao zaživjeti tokom naredne tri godine i predstavljati najmoderniji i najelitniji centar na Balkanu. Planirana je izgradnja zgrade blizanke kao i višefunkcionalnog kancelarijsko-komercijalno-sportskog centra. Korisna površina objekta će biti 160.000 četvornih metara, a cijeli projekt bi trebao koštati 160 miliona eura. Pod zemljom će biti veliki hipermarket površine 12.000 kvadratnih metara. Pod zemljom će se nalaziti i jedan sprat tržnog centra dok će preostala dva biti iznad zemlje. Tržni centar će imati ukupan poslovni prostor od 36.000 kvadratnih metara i u njemu će se nalaziti butici, prodavnice namještaja, prodavnice različitih namena, apoteke, banke, restorani i kafići. Treći sprat kompleksa namijenjen je sportsko-rekreativnim sadržajima i multipleks kinu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: