Pipili

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Pipil predstavljaju labavu konfederaciju domorodačkih naroda (Izalco, Nonualco, Mazuaha i Cuzcatleco) koji govore Nawat (astečki jezik) te koji su poznati po prahistorijskim migracijama. Danas žive uglavnom u El Salvadoru, u distriktu Sonsonate. Imena mjesta povezana s Pipilima se također mogu pronaći u Nawatu. Mitologija naroda Pipil, iako ima veze s Toltecima/Astecima, daleko je bliskija mitologiji susjednog naroda Maja.

Pipili su na području današnjeg Salvadora stvorili vlastitu civilizaciju, odnosno gradove koji i dan-danas postoje pod nazivima Sonsonate i Ahauchapan. Pružali su žestoki otpor španskim konkvistadorima i pokoreni su tek 1528. godine.

Danas većina stanovnika El Salvadora vuče porijeklo od Pipila, ali punokrvnih pripadnika plemena ima vrlo malo te žive na visoravnima blizu granice s Gvatemalom. Slično kao i drugi salvadorski Indijanci, teško su stradali za vrijeme La Matanze. Danas ih ima preko 200,000, ali jezik im je gotovo izumro.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]