Rügen

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Rügen

Rügen (lat. Rugia) je najveće njemački ostrvo (pokrajina Mecklenburg-Western Pomerania). Nalazi se u Baltičkom moru, a od kopna je odvojen morskim prolazom Strela Sumdom.

Ostrvo ima dugu historijsku tradiciju zahvaljujući prekrasnoj prirodi - dugim pješčanim plažama, prostranim šumama... Već od 19. vijeka na odmor su dolazili mnogi istaknuti ljudi kao što su Otto von Bismarck, Einstein i Thomas Mann. Za vrijeme nacističke vladavine, Hitler je upropastio jednu od najljepših plaža na ostrvu, izgradivši na njoj veliko odmaralište za 20.000 vojnika. Nakon Drugog svjetskog rata i podjele njemačke na Rügenu su ljetovali milioni stanovnika Istočne Njemačke, a na plažama ostrva uživao je tadašnji njemački predsjednik Erich Honecker. Danas ostrvo uglavnom posjećuju domaći turisti.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: