Santiago Calatrava

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Santiago Calatrava
Rođenje (1951-07-28) 28. juli 1951 (72 godine)
Valencija, Španija

Santiago Calatrava (fonol.:Santijago Kalatrava; 28. juli 1951) je španski arhitekta čiji su radovi veoma popularni širom svijeta.

Calatrava je rođen 28. jula 1951. godine u Valenciji, Španiji, gdje je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu i fakultetu umjetnosti i zanata. Po završetku studija 1975. godine upisao se u Švicarski federalni institut za tehnologiju (ETH) u Zürich-u, Švicarska gdje je studirao niskogradju. Od raznih arhitekata i stilova na Calatravu je naviše uticao rad Le Corbusier-a. Nakon završetka dvije doktorske disertacije, Calatrava se počeo baviti arhitekturom i inžinjeringom 1981. godine.

Calatravin jedinstven i kreativan stil povezuje jasan arhitektonsko vizuelni stil koji harmonično djeluje sa čvrstim principima inžinjeringa.[nedostaje referenca] Njegov rad često rezultira u formama i strukturama koje se mogu naći u prirodi te se mogu definisati kao antropomorfne. Njegov rad je podigao standarde mnogim inžinjerima i projektantima mostova. Calatrava je dizajnirao veliki broj stanica za vozove koji su odisali bistrim, otvorenim i funkcionalnim prostorima.[nedostaje referenca]