Santiago Calatrava

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Santiago Calatrava
Rođenje 28. juli 1951.
Valencija, Španija

Santiago Calatrava (fonol.:Santijago Kalatrava; 28. juli 1951) je španski arhitekta čiji su radovi veoma popularni širom svijeta.

Calatrava je rođen 28. jula 1951. godine u Valenciji, Španiji, gdje je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu i fakultetu umjetnosti i zanata. Po završetku studija 1975. godine upisao se u Švicarski federalni institut za tehnologiju (ETH) u Zürich-u, Švicarska gdje je studirao niskogradju. Od raznih arhitekata i stilova na Calatravu je naviše uticao rad Le Corbusier-a. Nakon završetka dvije doktorske disertacije, Calatrava se počeo baviti arhitekturom i inžinjeringom 1981. godine.

Calatravin jedinstven i kreativan stil povezuje jasan arhitektonsko vizuelni stil koji harmonično djeluje sa čvrstim principima inžinjeringa.[citat potreban] Njegov rad često rezultira u formama i strukturama koje se mogu naći u prirodi te se mogu definisati kao antropomorfne. Njegov rad je podigao standarde mnogim inžinjerima i projektantima mostova. Calatrava je dizajnirao veliki broj stanica za vozove koji su odisali bistrim, otvorenim i funkcionalnim prostorima.[citat potreban]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: