Senat

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Senat (iz latinskog senex, starac, doslovno savjet staraca)

Senat je bio u starom Rimu vrhovni savjet Rimske imperije. Mjesta u Senatu su bila djelomično nasljeđivana a djelomično su na određeno vrijeme davana zaslužnim visokim službenicima Rimske imperije, kada su oni odlazili u penziju. Članovi senata su nazivani senatorima.

Danas pojam senat se uglavnom veže za Senat SAD, kao zakonodavstveni dio Kongresa, koji ima i djelomični uticaj i na sudsku vlast. Osim SAD još neke države imaju senat, kao npr. Poljska, Italija, Irska, Kanada, Australija, Filipini, Francuska, Belgija, Bolivija, Meksiko itd. U nekim slučajevima senat kao u Finskoj može biti i izvršno tijelo vlade.

Također u anglosaksonskoj tradiciji dvodomnog parlamenta, senat se nalazi iznad poslaničkog doma, često nazivani kao gornji i donji dom.

U Njemačkoj postoje i gradovi države koje imaju senat, kao npr. Hamburg, Berlin ili Bremen.