Svita (serija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Svita
Izvorni naslovEntourage
AutorDoug Ellin
GlumciKevin Connolly
Adrian Grenier
Kevin Dillon
Jerry Ferrara
Jeremy Piven
Debi Mazar
Perrey Reeves
Rex Lee
Rhys Coiro
Gary Cole
Emmanuelle Chriqui
Scott Caan
PorijekloSAD
Originalni jezikengleski
Br. sezona8
Br. epizoda96
Produkcija
ProducentiDoug Ellin
Mark Wahlberg
Stephen Levinson
Trajanje22-30 minuta
Emitiranje
Originalna mrežaHBO
Emitiranje18. juli 2004. – 11. septembar 2011.
Vanjski linkovi
Veb-sajt
Profil na IMDb-ju

Svita (engleski: Entourage) američka je drama-komedija, TV-serija kuće HBO. Serija je trajala 8. sezona, a završila je 11. septembra 2011. godine. Seriju je napravio i u najvećem dijelu napisao Doug Ellin, a prati život mladog glumca u usponu Vincenta Chasea i njegove trojice prijatelja iz Queensa (New York) i njihov život u Los Angelesu.

Mark Wahlberg i Stephen Levinson su bili izvršni producenti, a serija je donekle bazirana na počecima Marka Wahlberga u filmskoj industriji.[1][2] Serija se bavi temom muškog prijateljstva i situacijama u modernom Hollywoodu. Serija je poznata po pojavljivanju velikog broja stvarnih filmskih zvijezda, a obično su tu bar po dvije superzvijezde Hollywooda.

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Prema Marku Wahlbergu, ideja za seriju je nastala kada ga je njegova asistent pitao može li ga snimati sa prijateljima, nazvavši ih "urnebesnima".[3] S druge strane, zasluge se daju i Ericu Weinsteinu, dugogodišnjem prijatelju Marka Wahlberga, koji je došao na ideju da snima glumčeve prijatelje.[4][5] Kako bi sebi dali neku slobodu u snimanju serije, autori se nisu odlučili snimati dokumentarac, također i zbog toga što nisu htjeli spominjati Wahlbergovu nasilnu prošlost.

Vincent Chase je trebao biti sličan Wahlbergu, ali su odlučili da neke stvari iz njegove prošlosti ipak ne bi prošle dobro na televiziji. Odlučili su se za nešto svjetliji pristup.

Ipak, prema Donnie Carrollu, koji je bio inspiracija za lik Turtlea, ideja za seriju je došla od njega. U početku je to bila ideja za knjigu o Carrollovom životu s Wahlbergom, koja se trebala zvati "Iz kraja u Hollywood, priča vojnika."[6]

Likovi[uredi | uredi izvor]

  • Entourage je serija bazirana oko mladog glumca u usponu Vincenta Chasea (Adrian Grenier).[7][8]
  • Njegov najbolji prijatelj je Eric Murphy (Kevin Connolly)[9]. "E", kako ga prijatelji zovu je utemeljen na Wahlbergovom prijatelju i izvršnom producentu ove serije Ericu Weinsteinu. Također je bio inspirisan i Stephenom Levinsonom, Wahlbergovim menadžerom.
  • Vincentov stariji polubrat, Johnny "Drama" Chase (Kevin Dillon), je Vinceov lični kuhar, trener i zaštitar. Johnny je glumac s C-liste koji je bio glavna uloga u fiktivnom šou "Viking Quest" u mladosti, gdje je imao ulogu Tarvolda. Također je nastupao i u seriji "Melrose Place". Tokom serije će dobiti ulogu u još jednoj seriji "Five Towns" i početi će sa oživljavanjem svog života kao slavne osobe.

Kako se serija nastavlja, Drama će dobijati sve više ponuda za uloge, a do kraja serije će imati i svoj animirani film "Johnny's Bananas". Lik je baziran na Johnny "Drama" Alvesu (Wahlbergovom rođaku), kojeg je Donnie Wahlberg angažovao da drži Marka dalje od nevolja.

  • Posljednji lik u sviti je Salvatore "Turtle" Assante (Jerry Ferrara), koji je još jedan Vinceov prijatelj iz djetinjstva. Turtle je Vinceov vozač i asistent, iako je njegova važnost često u pitanju. Lik je baziran na Wahlbergovom prijatelju Donnie Carrollu. Carroll je umro 18. decembra 2005. godine usljed napada astme.
Adrian Grenier, Kevin Connolly i Kevin Dillon na stadionu Dodgersa
  • Ari Gold (Jeremy Piven) je Vinceov nametljivi agent. Piven je za ovu ulogu imao nekoliko nominacija za nagradu Emmy, a osvojio je četiri. Ari je rađen po uzoru na Wahlbergovog agenta iz stvarnog života, Ari Emanuela.

Kevin Connolly, Adrian Grenier, Kevin Dillon, Jerry Ferrara i Jeremy Piven su u najavnoj špici svake epizode.

  • Debi Mazar, koja je imala ulogu Shaune, Vinceove osobe za odnose s javnošću, pojavljivala se u najavnoj špici u drugoj sezoni.

U trećoj sezoni, Mazar je morala otići na porodiljsko odsustvovanje, te je posljednji put njeno ime na špici prikazano u posljednjoj epizodi treće sezone. Shauna je brutalno iskrena osoba, koja sebe opisuje kao "majku sa zapadne obale" za Vincea i njegovu svitu. Shauna će nekoliko puta spasiti svitu od finansijskih poteškoća, nalazivši Vinceu honorarne poslove.

Melissa Gold (Perrey Reeves) i Lloyd (Rex Lee), su imali manje uloge u prve dvije sezone. Počevši od 3. sezone Reeves i Lee su potpisani kao glavne uloge u odjavnoj špici.

  • Melissa Gold je Arijeva žena, bivša TV-glumica, a sada ugledni član društva u "Beverly Hillsu". Njih dvoje su se upoznali na Harvardu, a Melissa ima pozamašno bogatstvo koje će Ariju pomoći u osnivanju vlastite agencije.
  • Lloyd Lee je Arijev asistent sa diplomom iz historije umjetnosti. Lloyd je homoseksualac i trpi razne uvrede od Arija. Kada Ari dobija otkaz, Lloyd je jedini koji ide sa njim i pomaže mu da otvori novu agenciju. Lloyd želi postati agent, a prvi posao je našao Drami u seriji "Five Towns".
  • Sloan McQuewick (Emmanuelle Chiriqui) je E-jeva djevojka i kćerka Terrance McQuewicka, Arijevog suparnika. Sloan je razočarana E-jevim ponašanjem i par raskida krajem 3. sezone kada E nakon premijere "Medellina" odlazi na odmor u Italiju sa svitom. Ipak, njih dvoje će se ponovo povezati u sezoni 6. Par će se vjenčati na kraju serije.
  • Billy Walsh (Rhys Coiro) je ludi umjetnik, režiser Vinceovih filmova "Queens Boulevard" i "Medellin". Dok je prvi bio poprilično uspješan nezavisni film, "Medellin" je Vinceu skoro uništio karijeru.

Coiro se pojavljuje u 2. i 3. sezoni, a u 4. dobija i značajniju ulogu. U ostalim sezonama, Coiro se pojavljuje sporadično.

Zvijezde[uredi | uredi izvor]

U seriji se pojavljuje veliki broj stvarnih zvijezda, među kojima su Ali Larter, Peter Jackson, Christina Aguilera, Kanye West, Tom Brady, Chuck Liddell, Jessica Alba, Gary Busey, Larry David, Scarlett Johansson, James Cameron, Dennis Hopper, Martin Scorsese, Matt Damon, Eminem, LeBron James, Mark Cuban, John Cleese i mnogi drugi.

Film[uredi | uredi izvor]

U augustu 2010. je potvrđeno da će Entourage završiti nakon osme sezone. Tvorac Doug Ellin je izrazio želju da napiše film nakon što je serija završila.[10]

U septembru 2011. Adrian Grenier je potvrdio da će film biti snimljen, ali da se prvo treba napisati scenario.[11] Izvršni producent Mark Wahlberg je rekao da se radi na filmu i da će on uraditi sve da se taj film snimi.[12]

Wahlberg je rekao u junu 2012. godine da će ekipa mnogo putovati tokom snimanja, i da postoji mogućnost da se radnja filma dešava u Evropi.[13]

U septembru 2012. godine Ellin je završio scenario i radnja će se dešavati šest mjeseci nakon završetka serije.[14]

U januaru 2013. film je i zvanično dobio zeleno svjetlo i potvrđeno je da će Ellin režirati film, dok će prava na film imati Warner Bros.[15]

Specifičnosti[uredi | uredi izvor]

Muško prijateljstvo[uredi | uredi izvor]

Glavna ideja serije je snaga muškog zajedništva i važnost istog u odnosu na posao. Doug Ellin je rekao: "Serija je upsješna jer je o muškom prijateljstvu. Hollywood je zabavan, ali serija je zapravo o vezi između ovih momaka. Tema serije je prijateljstvo i porodica. Likovi možda imaju materijalne stvari, ali to su zapravo ponizni momci koji paze jedni na druge. To je zapravo osnova serije."[16][16][17]

Jeremy Piven, koji igra ulogu Arija, podržao je Ellina rekavši: "Da je to serija o ispunjenju želja i o momcima koji dobivaju djevojke samo zato što im je prijatelj poznat, ne bi bila ovako interesantna."

Da bi se ojačala veza između glumaca, birani su samo glumci iz New Yorka.

Hollywood[uredi | uredi izvor]

Epizode se baziraju, pored prijateljstva između glavnih likova, i na njihov stil života u Hollywoodu. Posebno se to tiče zabava i premijera koje posjećuju, te prednosti i mana koje možete imati ako ste kojim slučajem vezani za poznatu ličnost. Da bi se to što bolje dočaralo, većina epizoda uključuje poneku stvarnu zvijezdu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Gilbert, Matthew (16. 7. 2004). "Flunkies go to Hollywood in HBO's 'Entourage'". boston.com. Pristupljeno 1. 2. 2007.
  2. ^ "Oscar Nominee Mark Wahlberg". Bianculli, David and Gross, Terry. Fresh Air. 8. 2. 2008. Wahlberg discusses "The Departed," life and career.
  3. ^ Wadler, Joyce with Ryzik, Melena Z. (2. 7. 2004). "But Until We Do, You Go Get the Car". The New York Times. Pristupljeno 28. 8. 2008.CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  4. ^ McKinley, Jesse (11. 7. 2004). "With Friends Like These". The New York Times. Pristupljeno 6. 9. 2010.
  5. ^ Levin, Gary (15. 7. 2004). "Hangers-on as comedy hook". USA Today. Pristupljeno 28. 8. 2008.
  6. ^ Fee, Gayle and Raposa, Laura (5. 6. 2005). "For old pal, life's lonely outside Wahlberg's `Entourage'". Inside Track. The Boston Herald. Arhivirano s originala, 5. 11. 2012. Pristupljeno 28. 8. 2008.CS1 održavanje: više imena: authors list (link) Archived at rezawardawgz.com.
  7. ^ McKinley, Jesse (16. 7. 2004). "Life and times of a star's posse". International Herald Tribune. Arhivirano s originala, 16. 5. 2013. Pristupljeno 28. 8. 2008.
  8. ^ Keck, William (13. 8. 2004). "No need for his own 'Entourage'". USA Today. Pristupljeno 28. 8. 2008.
  9. ^ De Vries, Hilary (5. 9. 2005). "'Entourage' Chillingly Realistic, Insiders Say". The New York Times. Pristupljeno 28. 8. 2008.
  10. ^ Hibberd, James (7. 8. 2010). "Official: 'Entourage' series will end next summer". The Hollywood Reporter. Pristupljeno 6. 9. 2010.
  11. ^ Joseph, Matt (10. 9. 2011). "Adrian Grenier Confirms Entourage Movie". We Got This Covered. Pristupljeno 10. 9. 2011.
  12. ^ Maitland, Sashana (21. 9. 2011). "'Entourage' movie will happen, confirms executive producer Mark Wahlberg: 'We're working on' it". New York Daily News. Pristupljeno 5. 10. 2011.
  13. ^ Brooks, Nadia (11. 6. 2012). "Entourage on tour: Movie of hit series in exotic location hint". The Sun. Pristupljeno 13. 6. 2012.
  14. ^ Finke, Nikki (12. 9. 2012). "EXCLUSIVE: 'Entourage' Movie Screenplay Finally Completed By Creator Doug Ellin; Picks Up 6 Months After TV Series Left Off". Deadline. Pristupljeno 13. 9. 2012.
  15. ^ Flemming Jr., Mike (29. 1. 2013). "Warner Bros Gives Green Light To Movie Version Of HBO Series 'Entourage'". Deadline.com. Pristupljeno 29. 1. 2013.
  16. ^ a b Hughes, Sarah (7. 9. 2006). "Hollywood exposed; 'Entourage'". The Independent. Pristupljeno 29. 8. 2008.
  17. ^ Strauss, Gary (5. 4. 2007). "'Entourage' men hug it out in a manly way; Friendship truly does matter". USA Today. Pristupljeno 29. 8. 2008.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]