Vila Vodno

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vila Vodno
(mk) Вила Водно
Map
Bivši naziviVila Aneks
Opće informacije
VrstaSlužbena rezidencija
Lokacijaplanina Vodno
Grad/naseljeSkoplje
Država Sjeverna Makedonija
Koordinate41°34′32″N 21°14′08″E / 41.5756°N 21.2356°E / 41.5756; 21.2356
Trenutni stanariStevo Pendarovski
Nazvano poplanini Vodno
Početak izgradnje2004.
Izgrađeno2008.
Trošakoko 5 miliona eura
VlasnikVlada Sjeverne Makedonije
Ostale informacije
Veb-sajtvillavodno.com.mk

Vila Vodno (makedonski: Вила Водно) jest službena rezidencija predsjednika Sjeverne Makedonije. Objekat se nalazi u podnožju planine Vodno, na južnoj ivici Skoplja. Trenutni predsjednik Sjeverne Makedonije je Stevo Pendarovski.

Opis[uredi | uredi izvor]

U Vili se nalazi rezidencija predsjednika. Vila se sastoji od prizemlja i prvog sprata, a ima oko 2500 m² korisnog prostora. Prvi sprat ima nekoliko nivoa. Također se sastoji od starog i novog dijela. Stari dio je renoviran, dok je novi urađen u periodu od 2004. do 2008, a za izgradnju čitavog objekta potrošeno je oko 5 miliona eura.[1]

U vili, osim kancelarije predsjednika, imaju i posebne prostorije za sastanke i prijeme. U prostorijama za sastanke i prijeme zidovi su ukrašeni slikama poznatih makedonskih umjetnika, kao i mozaici koje je uradio Gligor Čemerski.

U parku oko vile su zasađeni čempresi, jele i drugo zimzeleno drveće, prostrani travnjaci i cvjetne bašte. Vila je također nekad nosila naziv „Vila Aneks“.

Vilu su posjetile mnoge državne delegacije među kojima su: Hamad bin Khalifa Al Thani, Bronisław Komorowski, Viktor Orbán, Ivo Josipović, Filip Vujanović, Valdis Zatlers, Stjepan Mesić, Roman Herzog, Zhelyu Zhelev, Bamir Topi, Tony Blair, Edi Rama, Borut Pahor, Václav Klaus, Kiro Gligorov i drugi.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Иванов ќе работи во новата резиденција „Анекс" на Водно". IDIVIDI. Pristupljeno 2022-05-22.