Weepinbell

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Weepinbell
Opći podaci
Japansko imeウツドン, Utsudon
Redni broj70
Generacijaprva
VrstaTravnati/Otrovni
Stepen1.
Razvio se izBellsprouta
Razvija se uVictreebela
RazvojLisnati kamen
Visina1,0 m
Težina6,4 kg
SposobnostHlorofil (Chlorophyll)

Ime Weepinbell dolazi od engleske riječi "bell" = zvono (što se odnosi na njegov prijašnji oblik, Bellsprouta), i "weeping" = uplakan; žalostan, riječ koja se često koristi u nomenklaturi biljaka koje se savijaju, kao što je žalosna vrba (weeping willow). Njegovo japansko ime, Utsudon, vjerovatno je inspirirano riječju "utsubokazura", japanskim izrazom za vrčastu biljku mesožderku.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Weepinbell imobilizira svoje protivnike koristeći Otrovni prah (Poisonpowder) i Kiselinu (Acid). Progutat će bilo što, samo da se kreće, i probaviti ga svojim želucem, koji istovremeno luči neutralizirajuću tekućinu koja ga štiti od snažnih kiselina koje luči njegov želudac. Ako je njegov plijen veći od njega samog, upotrijebit će Oštricu lista (Razor Leaf) da bi ga razrezao na manje komadiće da bi ga mogao progutati. Weepinbell koristi veliku kuku na repu da bi se zakačio za vitice i grane drveća.

Weepinbell uvelike nalikuje na Bellsprouta, no bez nogu. Za razliku od Bellsprouta, više voli skakutati uokolo.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Weepinbella se može razviti iz Bellsprouta na 21. razini ili ga se može uhvatiti na nekim lokacijama u Pokémon LeafGreen videoigri. Ako se na Weepinbellu upotrijebi Lisnati kamen, evoluirat će u Victreebela. U Pokémon Blue videoigri može ga se pronaći na Stazama 12, 13, 14 i 15 (ne može ga se pronaći u Pokémon Red verziji). U Pokémon Yellow verziji može ga se pronaći na svim lokacijama kao i u Blue verziji, i u Nepoznatoj pećini. U Gold i Silver verzijama nalazi se na Stazama 44 i 45.

Statistike su mu uvelike slične Bellsproutovim; ističe se u Attack i Special Attack statusima, a loš je u Defense i Speed statusima.

U Pokémon XD: Gale of Darkness, Weepinbell je jedan od Shadow Pokémona kojega se može oteti Cipheru.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

U Pokémon TV serijama, pojavio se nakratko kao Jamesov Pokémon, ali se ubrzo zatim razvio u Victreebela. James je razmijenio netom razvijenog Victreebela za Weepinbella, no i ovaj se Weepinbell ubrzo razvio u Victreebela. Pojavio se samo još dva puta u Pokémon seriji. Jedanput u epizodi koja se odvijala u Pokémon školi kada ga je jedna trenerica koristila u borbi protiv Mistyjina Starmiea (Starmie je pobijedio unatoč tome što Weepinbell ima prednost nad Vodenim tipovima) i drugi put kada ga je Vođa Dvorane Erika koristila u borbi protiv Asha. Erika je poslala Weepinbella na Charmandera te ga je Charmander pobijedio. Zbog činjenice da se tako malo pojavljivao, Weepinbella se smatra jednim od najzanemarenijih Pokémona u seriji.